ApărareIntelligenceȘtiri

UE trebuie să-și dezvolte „capacități militare credibile”, complementare, dar diferite de NATO- Președintele CE

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că UE trebuie să-și dezvolte „capacități militare credibile”, complementare, dar diferite de NATO, pentru a deveni mai activă pe scena internațională.

„Pentru a fi mai activi în lume, trebuie să avansăm în anumite domenii”, a afirmat Von der Leyen, explicând că evenimentele din ultimele decenii au subliniat „importanța unei zone stabile în vecinătate” din „Ucraina până la țărmurile Mediteranei, din Balcanii de Vest până în Sahel”, transmite Euronews.

Oficialul european a mai spus că, deși uniunea este „cea mai mare donatoare pentru cooperarea și dezvoltare”, trebuie să facă mai mult pentru a gestiona crizele.

În acest sens, șefa Comisiei Europene a pledat pentru consolidarea puterii coercitive a Uniunii Europene prin dezvoltarea de „capacități militare credibile”, care vor fi complementare, dar totuși diferite de NATO.

În intervenția sa la Davos, Ursula von der Leyen a vorbit și despre acțiunile UE privind protecția datelor și combaterea schimbărilor climatice.

„În următorul deceniu, bugetul european va mobiliza investiții de 1 trilion de euro” pentru a transforma economia UE din una bazată pe combustibili fosili într-una durabilă.

Von der Leyen a mai afirmat că politicile privind schimbările climatice și protecția datelor sunt necesare pentru a garanta că Europa își „va contura propriul viitor”.