IntelligenceȘtiri

UE sancționează șase apropiați ai lui Vladimir Putin în cazul otrăvirii liderului opoziției anti-Kremlin

Sursa: Tass

Uniunea Europeană (UE) a anunțat joi că va introduce sancțiuni contra mai multor membri ai Administrației de la Kremlin, apropiați ai președintelui Vladimir Putin, considerați responsabili de otrăvirea dizidentului Alexei Navalnîi, precum și împotriva unei entități implicate în producția substanței neurotoxice Noviciok, folosită în acest caz, informează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Kremlinul a reacționat prompt, afirmându-și regretul față de această măsură, pe care o consideră „neprietenoasă” și fără „nicio logică”. Rusia respinge categoric orice implicare în otrăvirea dizidentului rus şi a avertizat recent, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, că va răspunde la sancţiunile UE cu măsuri “în oglindă”.

Lista publicată joi în Jurnalul Oficial al UE include numele lui Andrei Iarin, şeful direcţiei pentru afaceri interne din cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, al adjunctului său Serghei Kirienko, al ministrului-adjunct al apărării Pavel Popov, şi ale altor trei responsabili ruşi, precum şi Institutul de Stat pentru Cercetări Ştiinţifice în domeniul Chimiei şi Tehnologiei Organice” (GosNIIOHT).

De asemenea, UE l-a inclus joi pe lista de sancţiuni pe omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, supranumit “bucătarul lui Putin”, pentru rolul acestuia în destabilizarea Libiei.

“Evgheni Prigojin întreţine relaţii strânse, inclusiv financiare, cu o societate militară privată, grupul Wagner, jucând astfel un rol în activităţile grupului Wagner în Libia şi acordându-le sprijinul, ceea ce pune în pericol pacea, stabilitatea şi securitatea în această ţară” (în Libia), precizează Jurnalul Oficial al UE.

În august, la scurt timp după spitalizarea lui Navalnâi, Evgheni Prigojin a ameninţat că îl va “distruge” pe opozantul rus dacă acesta “nu îşi va da sufletul”.

În martie, acelaşi Prigojin a cerut despăgubiri de 50 miliarde Statelor Unite după ce acestea l-au sancţionat pentru rolul său în ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Noile sancţiuni ale UE intră în vigoare de la momentul publicării lor.

Aleksei Navalnâi şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui zbor intern în Siberia pe 20 august şi două zile mai târziu a fost transportat în Germania în comă. După realizarea unui test în laboratorul armatei, Germania a ajuns la concluzia că Navalnâi a fost otrăvit cu agent neurotoxic din familia Noviciok, de uz militar. Alte două laboratoare – unul din Franţa, celălalt din Suedia – au confirmat rezultatul anunţat de Berlin.

Şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat săptămâna trecută că Navalnâi a fost otrăvit cu Noviciok.