ApărareȘtiri

Ucraina va primi vehicule antiaeriene autopropulsate Gepard, dar cu muniție suficientă pentru doar 11 secunde

Germania a declasificat  recent o listă cu tehnica militară care au fost sau urmează să fie livrată Ucrainei pentru a ajuta țara vecină să reziste invaziei ruse. Lista include o varietate de echipamente neletale și letale trimise de Berlin din propriile stocuri sau furnizate de industria germană, inclusiv armament greu, precum obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000 ori vehicule antiaeriene autopropulsate Gepard.

Astfel, Germania s-a angajat să livreze 30 de sisteme antiaeriene Gepard, care însă vor veni cu doar 6.000 de proiectile calibru 35×228, adică muniție suficientă ca fiecare vehicul să tragă doar timp de 11 secunde, relatează publicația online ucraineană Defense Express.

Umbrela Strategică a relatat anterior că Gheparzii germani ar putea sosi fără muniție suficientă, deoarece Elveția se opune reexportului de muniție de fabricație elvețiană către zone de război. În aceste condiții, Berlinul ar fi încercat să apeleze la Brazilia, care ar fi fost dispusă să vândă Ucrainei aproximativ 300.000 de proiectile, însă momentan nu este clar dacă tranzacția se va concretiza.

Totuși, Germania nu este singura țară care folosește proiectile 35×228 mm pentru tunurile antiaeriene Oerlikon GDF, care sunt utilizate în aproape 40 de țări, inclusiv opt țări NATO, inclusiv România. Mai mult, muniția de acest tip este produs sub licență în Turcia.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, având la bază un șasiu de tanc Leopard 1, cu mobilitate ridicată și timp foarte scurt de reacție, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva țintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălțime, cu o viteză de până la 475 m/s, cât şi a țintelor terestre, având și proiectile antitanc.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, care au o rază efectivă de 5500 de metri și o cadență totală de tragere de 1,100 proiectile/minut, Gepard dispune de radar de cercetare și însoțire și nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri. Putând transporta 680 de proiectile pentru cele două tunuri, muniția de la bord oferă un timp de tragere continuu de 37 de secunde înainte de a rămâne fără proiectile.

Sistemul Flakpanzer Gepard a fost înlocuit în armata germană de LeFlaSys Ozelot, iar zeci de vehiculele Gepard retrase din uz de germani au fost achiziționate de România sau Brazilia.