ApărareȘtiri

Ucraina va doborî orice aeronavă militară rusească care zboară spre Transnistria

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

În cazul în care Rusia va încerca să trimită aeronave militare pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, orțele de apărare aeriană ucrainene vor doborî astfel de ținte aeriene, a anunțat un reprezentant al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit agenției Ukrinform.

„Forțele de apărare aeriană ucrainene vor doborî avioane de război și avioane militare de marfă rusești deasupra teritoriului Ucrainei în cazul oricăror încercări de a le disloca la Tiraspol”, a subliniat șeful Departamentului de Relații Publice al Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Bohdan Senik.

Pe data de 6 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a indicat că este posibil ca Moscova să încerce să folosească teritoriul transnistrean ca o punct de plecare pentru acțiuni în sprijinul ofensivei ruse în sudul Ucrainei, amenințând Odessa, cel mai important port al țării.

Kievul a precizat că la aerodromul de la Tiraspol se fac pregătiri pentru primirea de avioane militare rusești.

Autoritățile separatiste de la Tiraspol au negat prompt, susținând că nu efectuează nicio pregătire și nu are intenții militare în raport cu regiunile Ucrainei limitrofe Transnistriei.

Cel mai probabil Rusia ar încerca să lanseze o ofensivă dinspre Transnistria doar în contextul unui desant la Odessa. Altfel, forțele ruse de la Tiraspol joacă mai degrabă un rol diversionist, scopul fiind acela de a forța Ucraina să plaseze suficiente trupe care să facă față unui potențial atac din această direcție.

Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de militari este dislocat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova, dar și pentru a proteja  depozitul de muniție de la Cobasna, pe care Moscova s-a angajat să-l lichideze încă din anii 90.

Chișinăul a cerut, în repetate rânduri, retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova, însă Moscova a indicat că nu va ține de opoziția Chișinăului privind prezența trupelor sale în Transnistria.