ApărareIntelligence

Ucraina transmite că anchetează 4 posibile cauze ale prăbușirii unui avion de pasageri în Iran, inclusiv ipoteza doborârii de o rachetă antiaeriană de fabricație rusească

Sursa: ukrinform.net

Oleksiy Danylov, secretar al Consiliului de Securitate și Apărare de la Kiev, a declarat joi că Ucraina examinează 4 cauze posibile în cazul prăbușirii subite a unui avion de pasageri în Iran, inclusiv ipoteza doborârii de o rachetă antiaeriană de fabricație rusească. Oficialul a menționat în mod specific informații neconfirmate, apărute în mediul online, potrivit cărora la locul accidentului au fost descoperite fragmente dintr-o presupusă rachetă Tor.

Forțele armate iraniene au în dotare sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă (SHORAD) de tip Tor, fabricat în Rusia.

Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbuşit miercuri dimineață la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Toți cei 176 de oameni la bord au decedat.

Incidentul s-a produs la câteva ore după bombardarea de către Iran a unor baze americane în Irak.

Corespondentul CBS News, Kris Van Cleave, a relatat că unele din fragmentele avionului prăbușit în Iran prezintă avarii similare cu cele suferite de aeronava Malaysia Air, doborâtă deasupra Ucrainei, în urmă cu cinci ani.

Potrivit mai multor martori oculari, inclusiv echipajul unui alt zbor, avionul a fost cuprins flăcări înainte de a se prăbuși.

Celelalte trei posibilități studiate, potrivit lui Danylov, sunt: o coliziune în aer cu o dronă sau „alt aparat de zbor”; „o explozie la bordul avionului”, ca urmare a unui atac terorist; sau o defecțiune tehnică care s-a soldat cu explozia unui motor.