ApărareȘtiri

Ucraina susține că Rusia creează un cap de pod pe Insula Șerpilor pentru a amenința Odessa și zona gurilor Dunării

Insula Șerpilor (FOTO: BBC)

Rusia creează un cap de pod pe insula Șerpilor cu scopul pregătirii de acțiuni ofensive în regiunea Odessa, inclusiv în zona gurilor Dunării, susține Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud” al Ucrainei, citat de agenția de știri Ukrinform.

Moscova au dislocate sisteme de rachete antiaeriene, echipamente de război electronic și artilerie pe insula Șerpilor, care ar putea oferi acoperire unor potențiale acțiuni de desant sau bombardării regiunii Odessa.

“Un grup de nave inamice continuă să blocheze navigația, își intensifică acțiunile în jurul Insulei Zmiinyi (Insula Șerpilor, n.red.), menține două fregate, echipate cu rachete de croazieră Kalibr, pregătite pentru o lovitură”, a afirmat Nazarov.

Potrivit oficialului ucrainean, momentan nu se observă semne care să indice că se pregătește o operațiune de debarcare, dar pot exista „încercări de apropiere și debarcare a unor grupuri subversive și recunoaștere pe mal sau la gurile Dunării, ori de a bombarda zonele de coastă”.

O ocupație rusă pe termen lung asupra Insulei Șerpilor ar consolida umbrela Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) a Moscovei, care permite Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, mult dincolo de apele teritoriale rusești. Rusia a plasat deja în Crimeea o rețea de sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (precum radare (Monolit-B), sisteme de război electronic și bruiaj, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal).

Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, însă după cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS.