ApărareȘtiri

Ucraina și-a întărit dispozitivul de apărare de la frontiera cu Republica Moldova în urma incidentelor din Transnistria

Militari din regiunea separatistă Transnistria (President of the Pridnestrovian Moldavian Republic)

Forțele de apărare ucrainene din regiunea Odesa au întărit măsurile de apărare a frontierei de stat cu Republica Moldova în urma incidentelor din regiunea separatistă Transnistria din ultimele zile, considerate de Kiev drept provocări puse la cale de serviciile de spionaj rusești, relatează agenția de știri Ukrinform.

„Forțele de apărare continuă să îndeplinească sarcini de luptă privind protecția și apărarea Odesei și a regiunii. În special, am întărit protecția frontierei de stat cu așa-numita Transnistria, unde provocările rusești continuă pentru a crea anumite centre de tensiune pentru regiunea Odesa”, a a declarat Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

Autoritățile ucrainene au amintit că ieri, 27 aprilie, o unitate de apărare aeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei a doborât o dronă rusă Orlan-10 deasupra Odesei, care colecta informații despre instalațiile și infrastructura militară. Oficialii ucraineni nu au indicat dacă drona a fost lansată din Transnistria sau din altă zonă controlată de forțele ruse.

La rândul său, Mykhailo Podoliak, șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev a declarat că Ucraina  “am considerat întotdeauna Transnistria ca o rampă de lansare care poate prezenta anumite riscuri pentru noi – pentru regiunile Odesa și Vinița”, potrivit Ukrinform.

În același timp, oficialul și-a exprimat îndoielile cu privire la o potențială participare directă a Transnistriei la războiul împotriva Ucrainei de partea Federației Ruse.

Podoliak a afirmat că informațiile privind incidentele din „regiunea transnistreană” nu sunt altceva decât provocări mediatice lansate de Rusia.