ApărareȘtiri

Ucraina: Rusia transformă Insula Șerpilor într-un bastion care să-i permită să controleze rutele maritime din nord-vestul Mării Negre

Insula Șerpilor (Serviciul de Grăniceri de Stat din Ucraina)

Ucraina avertizează că Rusia încearcă să transforme Insula Șerpilor într-un bastion care să permită Moscovei să controleze rutele comerciale maritime din nord-vestul Mării Negre, relatează agenția Ukrinform.

Potrivit datelor Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev, forțele ruse intenționează să desfășoare sisteme antiaeriene Pantsir și Tor-M2 pe insula Șerpilor, pentru a proteja forțele ruse de pe insulă de atacurile avioanelor și dronelor ucrainene.

„Bătăliile locale pentru Insula Șerpilor devin epice, deoarece inamicul încearcă să transforme această bucată de pământ ucrainean în micul lor cap de pod. La urma urmei, Forțele Armate ucrainene au trimis recent crucișătorul Moskva pe fundul mării, ceea ce a dus la pierderea cupolei de apărare aeriană deasupra navelor Flotei Mării Negre, așa că au trebuit să compenseze acest lucru. De aceea, aceste echipamente (sistemele Pantsir și Tor-M2 – n.red.) sunt amplasate pe Insula Șerpilor, pentru a stabili și menține controlul asupra nord-vestului Mării Negre”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhiy Bratchuk.

Oficialul a adăugat că forțele ucrainene vor continua să lupte pentru recucerirea insulei.

Ucrainenii au avertizat că o situație îngrijorătoare se dezvoltă și în Transnistria, unde Rusia a inițiat acțiuni de destabilizare în încercarea de a folosi regiunea separatistă pentru a ataca Ucraina dintr-o nouă direcție

„A existat o încercare de incendiere a unei secții de poliție militară din Tiraspol și un atac fals asupra unui depozit de petrol. Schimbarea situației ar trebui să creeze baza pentru acuzarea Ucrainei de invadarea teritoriului republicii autoproclamate”, a afirmat Vladislav Nazarov, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, citat de Ukrinform.

Potrivit lui Nazarov, Forțele Armate ucrainene asigură o situație stabilă în regiunea Odesa.