ApărareȘtiri

Ucraina pledează pentru înăsprirea sancțiunilor contra Rusiei susținând că nepedepsirea agresorilor a dus la al Doilea Război Mondial

FOTO: Alexander Reka/TASS

Consilier prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak s-a declarat convins că Uniunea Europeană trebuie să impună imediat un embargo asupra petrolului rusesc pentru a evita greșelile care au dus la tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, relatează agenția de știri Ukrinform.

https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/3481411-ukraine-reminds-eu-of-european-indecisiveness-before-ww2-calls-for-immediate-embargo-on-russian-oil.html

“Dacă liderii ar fi acționat decisiv în 1938, Europa ar fi putut evita cel de-al Doilea Război Mondial. Dar politicienii au acționat cu lașitate și au cochetat cu agresorul. Rezultatul a fost milioane de tragedii. Istoria nu ne va ierta dacă vom face din nou aceeași greșeală. UE trebuie să impună imediat un embargo asupra petrolului din Rusia”, a afirmat Podoliak, într-un mesaj pe rețeaua de microblogging Twitter.

Uniunea Europeană pregătește în prezent un al șaselea pachet de sancțiuni, care ar putea viza exporturile de hidrocarburi ale Rusiei.

Podoliak face referire la acordul de la Munchen din 1938, când Franța și Marea Britanie, în încercarea de a aplana tensiunile din Europa, au permis Germaniei naziste să anexeze părți din Cehoslovacia. Încercările de conciliere cu Berlinul au eșuat însă lamentabil, convingându-l de fapt pe Hitler că țările occidentale sunt slabe și vor fi ușor de învins.

Însă momentul decisiv care a dus deschis calea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial a fost Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care URSS și al Treilea Reich și-au împărțit Europa. Totodată, prin acest pact, Uniunea Sovietică a asigurat spatele Germaniei naziste în conflictul împotriva Occidentului.