ApărareȘtiri

Ucraina intenționează să achiziționeze un nou lot de drone Bayraktar din Turcia

BayraktarTB2 (Foto: Baykar)

Guvernul de la Kiev va achiziționa, anul viitor, un nou lot de drone de atac Bayraktar TB-2 din Turcia pentru Forțelor Armate ale Ucrainei, cu scopul apărării independenței țării, a anunțat ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

“Partenerii noștri turci au anunțat public că vor lua motoare ucrainene pentru a produce Bayraktar. În plus, plănuim să cumpărăm anul viitor. Dar subliniez că va fi Bayraktar ucrainean. Adică sunt fabricate în Turcia, dar vor fi ucrainene, în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei. Ele vor fi folosite pentru că trebuie să ne apărăm independența,”, a indicat ministrul.

La rândul său, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zalujni, a declarat că armata ucraineană este pregătită să folosească drone Bayraktar în cazul acțiunilor provocatoare lansate de Federația Rusă, relatează platforma de știri 112.UA International.

Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei la Ankara, a anunțat la finalul lunii trecute că Ucraina va fabrica de la zero drone turcești Bayraktar TB2, atât pentru echiparea propriilor forțe, cât și pentru export.

Dezvoltată pentru misiuni tactice de recunoaștere și supraveghere, drona Bayraktar TB2 poate transporta, de asemenea, și bombe și are un sistem de țintire laser.

Bayraktar TB2 este fabricată de Baykar Makina, o companie fondată de Selcuk Bayraktar, un inginer aerospațial care în 2016 s-a căsătorit cu fiica lui Erdogan.

În cursul lunii octombrie, armata ucraineană a folosit, pentru prima dată, o dronă Bayraktar TB2, fabricată în Turcia, pentru a ataca insurgenții pro-ruși din estul țării; acțiune ce a a provocat critici dure din partea Moscovei.

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba a justificat utilizarea dronelor Bayraktar TB2 în zona de conflict din Donbas prin prisma dreptului Ucrainei la autoapărare.

Kremlinul a avertizat că folosirea dronelor fabricate din Turcia ar putea agrava și mai mult conflictul din Ucraina. „Avem cu adevărat relații speciale și bune cu Turcia, dar acest caz, din păcate, ne confirmă îngrijorarea că livrările de astfel de armamente către armata ucraineană ar putea destabiliza situația la linia de angajare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 27 octombrie.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor turcești pare să dea bătăi de cap și Ankarei, întrucât complică relațiile sale cu Rusia.

Șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a cerut Ucrainei să nu mai folosească expresia „drone Bayraktar turcești” pentru aeronavele fără pilot pe care le-a achiziționat pentru a le utiliza împotriva insurgenților pro-ruși.

“Poate că au fost fabricate în Turcia, dar aparțin Ucrainei. Turcia nu poate fi acuzată pentru asta. Ucraina ar trebui să nu mai folosească numele nostru”, a afirmat Cavusoglu, citat de publicația ABC Gazetesi.

“Uneori, în timpul luptei noastre împotriva terorismului în diferite țări, întâlnim diferite arme din diverse țări, inclusiv din Rusia. Nu dăm niciodată vina pe Rusia. Ucraina ar trebui să nu mai folosească numele nostru”, a subliniat șeful diplomației turcești.