ApărareȘtiri

Ucraina îndeamnă țările NATO să-și sporească prezența militară în zona Mării Negre pentru a descuraja agresivitatea Rusiei

Sursa: ukrinform.net

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a îndemanat țările membre NATO să-și consolideze prezența militară în zona Mării Negre, afirmând că acest lucru ar fi un factor de descurajare semnificativ pentru Rusia, care continuă militarizarea regiunii Crimeea, anexată ilegal de Moscova în anul 2014.

“În ultimele săptămâni, am observat o tendință foarte periculoasă de creștere a numărului de încălcărilor armistițiului de către forțele de ocupație ruse și a numărului de militari ucraineni uciși”, a afirmat liderul de la Kiev în cadrul unei conversații telefonice cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează site-ul Administrației prezidențiale a Ucrainei.

Președintele a mulțiumit aliaților NATO pentru atenția acordată situației de securitate din Ucraina și a îndemnat statele membre NATO să-și consolideze prezența în bazinul pontic.

“O astfel de prezență permanentă ar trebui să fie un factor de descurajare puternic pentru Rusia, care continuă militarizarea pe scară largă a regiunii și stânjenește transportul comercial”, a explicat liderul de la Kiev.

Zelensky a mai indicat că primirea Ucrainei în NATO ar putea fi singura cale de soluționare a conflictului din estul țării.

“Ne-am angajat să ne reformăm armata și sectorul de apărare, dar reformele singure nu pot opri Rusia. NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas”, a adăugat președintele.

La rândul său, Stoltenberg și-a exprimat preocuparea în legătura cu activitățile militare ale Rusiei în interiorul și în proximitatea Ucrainei.

“NATO își exprimă sprijinul ferm față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat secretarul general al alianței.

Încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele armate ale organelor constituționale ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat concentrarea forțelor rusești în regiunea ocupată Crimeea și în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenții pro-ruși.

În acest context tensionat, Roman Mashovets, adjunctul șefului oficiului președintelui Ucrainei, a recomandat țărilor NATO, care se învecinează cu statul ucrainean, să își sporească pregătirea pentru luptă.

„În plus, se recomandă creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a trupelor din țările NATO care se învecinează cu Ucraina”, a afirmat oficialul, potrivit site-ul Administrației Prezidențiale de la Kiev.

Rusia consideră expansiunea NATO spre est, în fosta sfera de influență sovietică, drept un risc major la adresa securității sale. Moscova s-a arătat în repetate rânduri deranjată de prezența militară în apele Mării Negre a navelor țărilor din afara regiunii pontice.

Pe de altă parte, țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.

Potrivit comandantului Forțelor Navale ale Forțelor Armate din Ucraina, Oleksiy Neizhpapa, în ultimii șapte ani, efectivul Flotei Ruse a Mării Negre a crescut cu 45%, ajungând la 58 de unități, inclusiv 13 nave echipate cu rachete de croazieră Kalibr.

În plus, potrivit Neizhpapa, numărul avioanelor de luptă din Crimeea ocupată a crescut de 3,5 ori, cel al elicopterelor de 9 ori, numărul vehiculelor blindate de luptă a crescut de 6 ori, iar cel al sistemele de artilerie reactivă, de 6,5 ori. De asemenea, numărul personalului militar rus s-a triplat, depășind 40.000 de oameni, relatează agenția Ukrinform.

În replică la militarizarea de către Rusia a bazinului pontic după anexarea regiunii Crimeea, NATO și-a consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră.