ApărareȘtiri

Ucraina încearcă să minimalizeze „predicțiile apocaliptice” după ce SUA au avertizat că Rusia ar putea ocupa Kievul în 48 de ore

O serie de oficiali ucraineni de rang înalt au încercat să minimalizeze „predicțiile apocaliptice” privind de o potențială invazie rusă, după ce serviciile de informații din SUA au avertizat că Rusia ar putea ocupa Kievul în 48 de ore, iar un conflict între cele două țări vecine s-ar putea solda cu până la 75.000 de victime.

Moscova continuă să nege că intenționează să invadeze Ucraina, iar șeful diplomației de la Keiv, Dmitro Kuleba, a încercat să atenueze tensiunile afirmând că “nu ar trebui crezute predicțiile apocaliptice”.

“Diferite capitalele au scenarii diferite, dar Ucraina este pregătită pentru orice evoluție. Astăzi, Ucraina are o armată puternică, un sprijin internațional fără precedent și încrederea ucrainenilor în țara lor. Inamicul este cel care ar trebui să se teamă de noi”, a scris ministrul de Externe de la Kiev pe rețeaua de microblogging Twitter.

De asemenea, un consilier prezidențial de la Kiev a afirmat că șansele unei soluții diplomatice la criză au rămas „substanțial mai mari decât amenințarea unei escaladări ulterioare”, relatează publicația Daily Sabah.

Iar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a spus că nu observă amenințări militare iminente din partea Federației Ruse.

“Mai devreme sau mai târziu se poate întâmpla această [presupusă invazie], dar nu există risc iminent. Mai întâi s-a vorbit despre ianuarie [ca dată a unei probabile invazii], acum despre februarie, cineva vorbește deja despre primăvară”, a spus ministrul într-un interviu pentru La Repubblica, preluat de agenția TASS.

Reznikov a subliniat că Ucraina este pregătită în cazul unui atac și a dat asigurări că Kievul nu pregătește un atac asupra Crimeei sau regiunii separatiste Donbas. „Nu vom ataca: ucrainenii trăiesc în Crimeea, Lugansk, Donețk și ar fi în pericol”, a declarat ministrul.

Afirmațiile oficialilor ucraineni survin la câteva ore după ce mai mulți oficiali americani au avertizat că Rusia și-a intensificat pregătirile pentru o invazie totală a Ucrainei, iar în cazul unui atac pe scară largă, forțele ruse ar ocupa capitala Ucrainei, Kiev, în doar 48 de ore. Totuși, Washingtonul a indicat că momentan dar nu este clar dacă Vladimir Putin a luat decizia de a declanșa o astfel de acțiune.