ApărareȘtiri

Ucraina estimează că Rusia a pierdut deja echipament militar în valoare de peste 10 miliarde USD. Top 5 cele mai scumpe pierderi

Elicopter rus Ka-52 Alligator doborât în Ucraina

Rusia a pierdut, până acum, echipament militar în valoare de peste 10 miliarde de dolari în cursul războiului din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev, potrivit agenției de știri Ukrinform.

“Datorită interacțiunii coordonate a trupelor și forțelor, o mare cantitate de echipament rusesc este distrusă. Inamicul a pierdut deja [echipament militar] în valoare de peste 10 miliarde de dolari”, se arată în comunicat.

Ministerul Apărării de la Kiev a făcut și un top cu cele mai scumpe echipamente militare pierdute de ruși în Ucraina.

Lista prezentată de Kiev include: tanc T-90M, cu o valoare estimată la 3 milioane de dolari; sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 (15 milioane de dolari); elicopter Ka-52 (16 milioane de dolari); un avion de transport militar Il-76 (27 de milioane de dolari); o aeronavă de luptă Su-35S (65 de milioane de dolari); un sistem mobil de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M (100 de milioane de dolari) și nava de desant amfibiu Saratov (100 de milioane de dolari).

Trebuie notat că topul prezentat de Ministerul Apărării de la Kiev nu este unul exhaustiv, omițând o serie de alte echipamente scumpe pierdute de forțele ruse, precum avioane de luptă Suhoi Su-30SM și Su-34, elicoptere de atac moderne Mi-35 și Mi-28, sisteme de comunicații și comandă.

Încă de la începutul războiului, site-ul de analiză de informații open-source Oryx a colectat și actualizat informații fotografice despre echipamentele militare deteriorate, distruse, abandonate sau capturate de ambele părți. Lista include numai vehiculele și echipamentele militare a căror pierdere este documentată video sau foto. Bilanțul prezentat de Oryx arată că Rusia a pierdut 2182 de vehicule și echipamente militare (distruse, avariate, abandonate și capturate), inclusiv 361 de tancuri, 17 avioane militare, 38 de elicoptere. La polul opus, potrivit Oryx, Ucraina a pierdut 655 de vehicule și echipamente militare (distruse, avariate, abandonate și capturate), inclusiv 88 de tancuri, 12 avioane, 2 elicoptere.

La începutul lunii trecute, ministrul Apărării de la Kiev, Oleksi Reznikov, afirma că armata ucraineană a distrus atât de mult echipament militar rusesc încât ar fi posibil să înarmeze armatele mai multor țări.

De asemenea, întreprinderea ucraineană de stat Ukroboronprom a anunțat că va repara tancurile și vehiculele blindate rusești capturate și le va preda Armatei ucrainene pentru a le folosi împotriva rușilor.

Un număr nespecificat de vehicule blindate rusești au fost capturate de forțele ucrainene, iar întreprinderea Ukroboronprom, care se ocupa încă dinainte de război cu repararea echipamentelor de origine sovietică pentru clienții internaționali, va avea ocazia să repare trofeele capturate de armata ucraineană.

Autoritățile ucrainene susțin că Rusia a pierdut aproximativ 17.700 de militari în Ucraina, în perioada 24 februarie și 1 aprilie. În ceea ce privește pierderile materiale, forțele ruse au pierdut 625 de tancuri, 1.751 de vehicule blindate de luptă, 316 de sisteme de artilerie, 96 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 54 de sisteme de apărare aeriană, 143 de avioane, 131 de elicoptere, 1.220 de vehicule și șapte nave/ambarcațiuni, potrivit estimărilor Kievului.

Potrivit celui mai recent bilanț comunicat de Moscova, forțele ruse au înregistrat pierderi de 1,351 morți și 3,825 răniți în perioada 24 februarie-25 martie.

În ceea ce privește pierderile suferite de Ucraina, bilanțurile oferite de cele două părți sunt la fel de diferite: Kievul susține că 1.300 dintre militarii săi au murit în perioada 24 februarie– 12 martie, în timp ce Moscova susține că, de la începutul conflictului și până la 25 martie, 14.000 de militari ucraineni au fost uciși, iar alți 16.000. răniți.

Ucraina că armata sa a suferit pierderi semnificative, însă până în acest nu a oferit detalii despre echipamentele pierdute în urma conflictului.

Potrivit celui mai recent bilanț comunicat de Moscova, forțele ucrainene au pierdut 124 de avioane militare și 84 de elicoptere, 381 de drone, 1.882 de vehicule blindate de luptă, inclusiv tancuri, 203 lansatoare multiple de rachete, 786 de piese de artilerie de câmp și mortiere, precum și 1.764 vehicule militare, relatează agenția TASS.

În ceea ce privește pagubele materiale cauzate de război, o analiză a Școlii de Economie din Kiev estima că valoarea daunelor directe aduse infrastructurii Ucrainei de invazia rusă a ajuns la aproape 63 de miliarde de dolari, potrivit ABC News.

Cea mai recentă analiză arată că, până la 24 martie, au fost avariate, distruse sau confiscate cel puțin 4.431 de clădiri rezidențiale, 92 de fabrici și depozite, 378 de instituții de învățământ secundar și superior, 138 de instituții de sănătate, 12 aeroporturi, șapte termocentrale și hidrocentrale.