ApărareȘtiri

Ucraina cataloghează exercițiile militare ruso-bieloruse drept o încercare de „presiune psihologică”

Artilerie autopropulsată a Armatei ruse (Russian MoD)

Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski, a catalogat exercițiile militare comune ruso-bieloruse, de-a lungul frontierei Ucrainei, drept o încercare de „presiune psihologică”, relatează agenția 112 Ukraine.

Comentariile lui Zelenski se referă la exercițiile militare derulate forțele armate ruse și bieloruse pe teritoriul Belarusului în perioada 10-20 februarie, care coincid cu o agravare fără precedent a tensiunilor dintre Kiev și Moscova.

“Recent, au existat informații despre o posibilă exacerbare a «bolii» – partenerii noștri occidentali au furnizat date despre mișcările active ale trupelor ruse de-a lungul granițelor cu Ucraina și o creștere a concentrării acestora. În primul rând, suntem recunoscători partenerilor noștri pentru informații. Sper că acum întreaga lume va vedea cine vrea cu adevărat pace și cine concentrează aproape 100.000 de soldați la granița noastră”, a afirmat Zelenski.

Liderul de la Kiev a adăugat că “presiunea psihologică venită din partea Federației Ruse nu ne afectează de mult timp”.
Zelenski a subliniat că “serviciile noastre speciale, informațiile noastre au informații complete. Armata noastră este gata să respingă pe oricine, oricând și oriunde”.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, exercițiile din Belarus vor simula o operațiune defensivă cu scopul respingerii unei agresiuni externe. Manevrele se vor desfășura în mai multe zone din Belarus, inclusiv în regiunea Brest, aflată la în apropierea frontierei cu Ucraina, la nord de Kiev.

La începutul săptămânii, Politico a publicat noi fotografii din satelit, realizate de compania de tehnologie spațială Maxar Technologies, care confirmă informațiile potrivit cărora contiună să concentreze trupe și tehnică militară la frontiera cu Ucraina. De asemenea, un raport al Janes Company a indicat că Rusia mută tancuri la granița cu Ucraina.

Totodată, șase nave de desant amfibiu din Flota rusă de la Marea Baltică au sosit recent în bazinul pontic pentru exerciții.

Moscova însă neagă în continuare că intenționează să invadeze Ucraina, susținând că trupele concentrate la frontierele cu Ucraina au doar rol defensiv.