ApărareȘtiri

Ucraina are o piesă de artilerie pentru 10 până la 15 piese de artilerie rusești – oficial ucrainean

Artilerie autopropulsată a Armatei ruse (Russian MoD)

Ucraina este complet dependentă de armamentul occidental, însă armata ucraineană pierde luptele din cauza numărului insuficient de piese de artilerie și muniție, a explicat adjunctul șefului agenției de informații militare a Ucrainei, Vadim Skibitski, potrivit publicației The Guardian.

“Acum este un război de artilerie”, a declarat oficialul ucrainean, care a adăugat că viitorul se va decide acum în prima linie, iar țara sa “pierde din punctul de vedere al artileriei”.

“Acum totul depinde de ce va da Occidentul” Ucrainei, a subliniat Skibitski.

Potrivit oficialului, “Ucraina are o piesă de artilerie pentru 10-15 piese de artilerie rusești. Partenerii noștri occidentali ne-au oferit aproximativ 10% din ceea ce au”.

Skibitski a menționat că Ucraina și-a epuizat aproape toate stocurile de obuze, iar acum depinde de muniția livrată de țările occidentale.

Potrivit lui Skibitsky, armata Ucrainei trage între 5.000 și 6.000 de lovituri de artilerie pe zi.

„Am epuizat aproape toată muniția noastră (de artilerie) și acum folosim proiectile standard NATO de calibru 155 mm”, a indicat oficialul ucrainean, care a adăugat că „Europa furnizează și proiectile de calibru mai mic, dar pe măsură ce acestea se epuizează în Europa, cantitatea este din ce în ce mai mică”.

Afirmațiile lui Skibitsky confirmă informațiile prezentate de oficialii americane într-un raport recent. Potrivit surselor militare care au vorbit cu Agence France-Press, Ucraina a epuizat stocurile de arme de fabricație sovietică și rusească, astfel că acum este complet dependentă de aliații săi.

De asemenea, un raport recent, întocmit de oficiali din serviciile de informații ucrainene și occidentale, dezvăluia că trupele Kievului se confruntă cu dificultăți uriașe în duelurile de artilerie cu Rusia.

În acest context delicat pentru Ucraina, consilier prezidențial Mihailo Podoliak afirma că țara sa ar avea nevoie de 150 până la 300 de sisteme de artilerie reactivă pentru a reuși să contracareze superioritatea artileriei ruse și pentru a recupera teritoriile pierdute.

„Obiectivul minim” al Ucrainei este ca Rusia să revină la frontierele de dinainte de 24 februarie, după care discuțiile de pace vor putea fi reluate, a completat Podoliak, citat de agenția Ukrinform.