ApărareȘtiri

Ucraina ar fi atacat Belarusul dacă Rusia nu ar fi intervenit preventiv, susține Lukașenko/Concomitent, bombardamente în Belarus

Sursa: TASS

Ucraina ar fi atacat Belarusul dacă nu ar fi fost operațiunea preventivă a Rusiei, a declarat vineri președintele belarus Alexandru Lukașenko la o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin. În timp ce liderul de la Minsk făcea aceste declarații la Kremlin, potrivit armatei ucrainene, avioane rusești aflate în spațiul aerian ucrainean ar fi efectuat atacuri aeriene în Belarus.

“Vă voi arăta de unde doreau să atace Belarus. Dacă nu ar fi fost atacul preventiv al Rusiei, ei ar fi atacat trupele ruse și bieloruse care desfășurau exerciții în acel moment”, a spus Lukașenko, citat de agenția de știri TASS.

“Nu noi am început acest război. Conștiința noastră este curată. Este bine că am început să acționăm. Vedeți armele biologice și cele mai mari centrale nucleare. Erau gata să arunce totul în aer. Putem vedea ce se întâmplă la Cernobîl”, a adăugat liderul de la Minsk.

“Dacă nu s-ar fi făcut acest lucru (operațiunea specială a Rusiei) cu o zi înainte, credeți-mă, am fi forțați să înghițim această ceașcă amară și să suferim mari pierderi. Permiteți-mi să spun încă o dată, ei aveau planuri să atace, nu numai Donbasul. Erau într-o poziție pentru o lovitură și împotriva Belarusului”, a spus Lukașenko.

“Dacă nu ar fi fost efectuată o lovitură preventivă cu șase ore înainte de operațiune împotriva a patru poziții – le voi arăta pe harta pe care am adus-o – ar fi atacat forțele noastre”, a adăugat Lukașenko.

Liderul de la Minsk a mai afirmat că mercenari străini se îndreaptă acum spre centrala nucleară de la Cernobîl cu scopul de a atrage Belarus în ostilități pentru “a ne forța să lăsăm neprotejat flancul vestic”, spre țările NATO.

Sfidează orice logică ideea că Ucraina și-a dori să atragă Belarusul în război în condițiile în care trupele regimului de la Minsk ar întări de fapt forțele ruse dispuse în Ucraina.

Aproape concomitent cu afirmațiile lui Lukașenko, Kievul a anunțat că avioanele rusești ce zburau în spațiul aerian al Ucrainei au lansat un atac aerian asupra satului Kopani din Belarus.

“Aceasta este o provocare! Scopul este implicarea forțelor armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina!” a subliniat Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenția Ukrinform.