ApărareȘtiri

Ucraina a distrus mitul „invincibilității” armatei ruse, susține șeful forțelor militare ucrainene

Tanc rusesc distrus in Ucraina (FOTO: Ukrinform)

Ucraina a distrus mitul „invincibilității” armatei ruse, care nu a reușit să-și îndeplinească obiectivele și a suferit pierderi umane și materiale serioase, afirmă Valerii Zalujni, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de agenția de știri Ukrinform.

„Am distrus mitul despre «invincibilitatea» armatei ruse. Se așteptau să ne cucerească în 48 de ore. Aveau stocuri de alimente, combustibil și muniție făcute pentru cel mult trei zile. Dar i-am oprit și am dejucat planurile de agresiune. Inamicul suferă pierderi umane și de echipamente serioase”, a afirmat oficialul militar într-o postare pe Facebook.

Zalujni a adăugat că acest război a dovedit cât de mult au avansat Forțele Armate ale Ucrainei în ultimii ani.

„Astăzi, profesionalismul armatei ruse seamănă cu al nostru de la începutul lui 2014”, a afirmat comandantul ucrainean, amintind episodul recent în care armata rusă și-a doborât propria dronă crezând că este una ucraineană.

Duminică, o dronă rusă a fost doborâtă în regiunea Harkov, însă forțele ruse au transmis că o dronă ucraineană de tip Bayraktar a fost distrusă în zona respectivă. Potrivit lui Zalujni, o anchetă a demonstrat că armata rusă și-a doborât propria aeronavă fără pilot, însă comandamentul rus a decis să ascundă această informație.

„Așa luptă așa-numita «a doua cea mai puternică armată din lume»”, a spus oficialul militar ucrainean, subliniind că acest episod este un exemplu ilustrativ al „abilităților lor militare”.

Potrivit bilanțului estimativ publicat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, armata rusă a avut următoarele pierderi în perioada 24 februarie – 13 martie: peste 12.000 de militari, 374 de tancuri, 1.226 de vehicule blindate, 140 de sisteme de artilerie, 62 de sisteme de artilerie reactivă, 34 sisteme de apărare aeriană, 74 avioane, 86 elicoptere, 600 vehicule, 3 nave/ambarcațiuni, 60 cisterne de combustibil, 7 drone operaționale și tactice.