ApărareȘtiri

FOTO. Turcii de la Nurol Makina își manifestă interesul pentru un parteneriat cu România în domeniul producției de blindate

Vehicul blindat ușor Yoruk NMS 4x4 (FOTO: Nurol Makina)

Nurol Makina a venit la expoziția Black Sea Defense & Aerospace 22 cu un vehicul NMS 4×4, propunerea producătorului turc pentru programul „Autovehicule tactice blindate de tip ușor (ATBTU)”, derulat de MApN, ce prevede achiziția, în prima fază, a 1059 de vehicule.

Totodată, Emre Akin, director pentru planificare strategică și dezvoltare de piață în cadrul Nurol Makina, a vorbit și despre un potențial parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România, “de la cooperarea pentru dezvoltarea de sisteme și subsisteme și chiar dezvoltarea unei linii complete de asamblare a vehiculelor de luptă în România”.

“De asemenea, suntem deschiși pentru transfer de know-how pentru asamblarea vehiculelor și activități legate de testare”, a adăugat reprezentantul producătorului turc.

Emre Akin a enumerat și o serie de avantaje ale unui astfel de parteneriat, afirmând că “proximitatea geografică dintre țările noastre permite desfășurarea activităților legate de proiect în timp scurt și la costuri mai mici”.

“Suntem două țări membre NATO și respectăm aceleași cerințele tehnice așteptate de la un vehicul blindat 4×4. Avem expertiză pentru personalizare și transfer de know-how către industria românească de apărare”, a adăugat reprezentantul companiei.

Umbrela Strategică a relatat încă de anul trecut că Turcia și-a manifestat interesul pentru programul românesc de achiziție vehicule blindate ușoare.

Ministrul de Externe de la Ankara, Mevlüt Çavușoğlu, a afirmat mai 2021 că România și Polonia și-au modificat criteriile privind achiziția de tehnică militară din țări UE sau NATO, lucru care permite firmelor din Turcia să participe la licitații în domeniul apărării în cele două țări europene.

Producătorul turc Nurol Makina este deja prezent într-o țară vecină României, în Ungaria, care a achiziționat blindate tactice Ejder Yalcin and Yoruk 4×4 (NMS 4×4), potrivit publicației Daily Sabah.

Ungaria va fi prima țară din UE și a șasea țară din afara Turciei care utilizează blindate tactice produse de Nurol Makina.

Vehicul blindat ușor Yoruk NMS 4×4 (FOTO: Nurol Makina)
Vehicul blindat ușor Yoruk NMS 4×4 (FOTO: Nurol Makina)
Vehicul blindat ușor Yoruk NMS 4×4 (FOTO: Nurol Makina)
Vehicul blindat ușor Yoruk NMS 4×4 (FOTO: Nurol Makina)