ApărareȘtiri

Trupele ruse din Transnistria au sărbătorit 26 de ani de prezență în Moldova, în pofida opoziției Chișinăului

Militari ruși la o paradă la Tiraspol, 9 mai 2018 (president.gospmr.org)

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), prezent în regiunea Transnistria fără acordul Republicii Moldova, a marcat joi 26 de ani de existență, relatează Radio Europa Liberă, citând un comunicat al Districtului vestic al Forțelor armate ruse. Chișinăul a cerut, în repetate rânduri, retragerea forțelor ruse, dar fără succes.

Potrivit comunicatului, șeful grupului, Dmitri Zalenkov, a înmânat medalii și diplome și a atribuit grade militare, iar cu această ocazie a avut loc și o paradă.

Aproximativ 2500 de militari ruși fac parte din acest grup operativ, care colaborează strâns cu forțele separatiste transnistrene.

Chișinăul cere constant retragerea trupelor ruse și evacuarea depozitelor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, însă Moscova susține că este necesar să mențină forțe în Transnistria pentru a garanta pacea în regiune și pentru a păzi muniția.

În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu 64 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă” rezoluția Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Tudor Ulianovschi, ministrul moldovean de Externe din acel moment, a declarat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționează în continuare ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Radio Europa Liberă.