ApărareȘtiri

Trupele franceze dislocate în România au în dotare o sută de vehicule blindate fabricate de Arquus

Vehicul blindat PVP (Arquus)

Franța a dislocat în România 500 de militari și numeroase vehicule blindate și alte echipamente, în cadrul misiunii Aigle de reasigurare și cooperare în Europa de Est. Militarii francezi dispun de o o mare varietate de echipamente de luptă, inclusiv mai multe vehicule blindate și neblindate, dintre care multe produse și susținute de Arquus, inclusiv VAB (Véhicule de l’Avant Blindé), VBL (Véhicule Blindé Léger), sau PVP (Petit Vehicule Protégé), se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Francezii de la Arquus și-au manifestat interesul și pentru programul de înzestrare cu autovehicule de teren blindate de tip ușor (ATBTU) al Armatei Române, ce prevede achiziția a 1.059 de noi autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Costul estimativ al acestui program de înzestrare se ridică la 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA, incluzând și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca material client.

Acesta nu este primul contact al companiei franceze cu România. În perioada 2012-2015,  Arquus a livrat Armatei Române un număr de 16 vehicule blindate ușoare PVP LAORV (Petit Vehicule Protege).

PVP (Petit Vehicule Protégé, Small Protected Vehicle): un vehicul blindat 4×4 proiectat pentru transport general protejat și misiuni de legătură. Proiectat inițial de Panhard, PVP fost produs la Marolles-en-Hurepoix, iar lucrările de mentenanță pentru acest tip de vehicul sunt realizate în prezent la uzina Arquus din Saint-Nazaire.