ApărareIntelligenceȘtiri

Trump susține că SUA sunt pregătite să lovească 52 de obiective iraniene, dacă Teheranul atacă forțele americane/Iranul se îndoiește că Trump are curajul să-și pună în aplicare amenințările

Statele Unite au selectat 52 de obiective din Iran și le vor lovi dacă regimul de la Teheran atacă forțele americane, a avertizat președintele Donald Trump, însă oficialii iranieni afirmă că se îndoiesc că Trump are curajul de a-și pune în aplicare amenințările, transmite canalul de știri La Chaîne Info (LCI).

Liderul de la Washington a avertizat printr-un mesaj pe Twitter că „ dacă Iranul atacă americani sau active americane, am luat în vizor 52 de obiective iraniene”, care vor fi lovite „foarte rapid și foarte dur”.

Unele dintre aceste ținte iraniene „sunt de un nivel foarte ridicat și sunt foarte importante pentru Iran și pentru cultura iraniană”, a completat președintele.

„Statele Unite nu mai doresc amenințări!”, a conchis Trump

Potrivit acestuia, cifra de 52 reprezintă numărul americanilor care au fost ținuți ostatici timp de mai bine de un an după ce au fost capturați la Ambasada SUA din Teheran în timpul Revoluției Islamice din 1979.

Este posibil ca Trump să fi menționat un număr specific de potențiale ținte iraniene ca reacție la afirmația unui ofițer de rang înalt din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, care a spus că Iranul are în vedere 35 de obiective americane ce ar putea fi ținta represaliilor ca urmare a asasinării generalului Qassem Soleimani, comandantul unității iraniene de elită Forța Quds.

„Strâmtoarea Ormuz este un punct vital pentru Occident și un număr mare de distrugătoare americane și nave de război traversează pe acolo (…) Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de mult timp. … Aproximativ 35 de ținte americane din regiune, precum și din Tel Aviv, sunt în raza noastră”, a declarat generalul iranian Gholamali Abuhamzeh.

Iranul „se îndoiește” că Trump are „curajul” să pună în aplicare amenințările

„Ei spun acest gen de lucruri pentru a abate atenția opiniei mondiale de la actul lor odios și nejustificabil” (asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani), dar „mă îndoiesc că au curajul” a declarat generalul Abdolrahim Moussavi, comandantul-șef al armatei iraniene, citat de agenția guvernamentală de presă de la Teheran, IRNA.

La rândul său, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat pe Twitter că președintele Trump „amenință din nou ca va comite noi încălcări ale jus cogens […] normele peremptorii ale dreptului internațional”.

„Vizarea obiectivelor culturale este o crimă de război”, a adăugat șeful diplomației de la Teheran.