ApărareȘtiri

Trump susține că Pentagonul este sub influența industriei de apărare/Exporturile militare ale SUA au crescut semnificativ în ultimii ani

Președintele SUA, Donald Trump, i-a acuzat pe liderii Pentagonului că vor să „lupte în războaie” pentru a satisface industria de apărare și susține că soldații îl adoră, deși un sondaj recent realizat arată o scădere continuă susținerii militarilor americani activi pentru actualul lider de la Casa Albă, informează portalul de știri din domeniul apărării Defense News.

Acuzațiile liderului american sunt surprinzătoare având în vedere că Trump și administrația sa au susținut în mod public vânzările de armament, astfel că exporturile industriei de apărare din SUA au crescut semnificativ în ultimii ani.

Trump, despre care presa a relatat recent că ar fi făcut afirmații disprețuitoare despre veteranii americani, l-a acuzat și pe contracandidatul său, Joe Biden, fostul vicepreședinte, că a trimis „tinerii noștri să lupte în aceste războaie nesfârșite și nebunești”

„Nu spun că armata este îndrăgostită de mine. Soldații sunt”, a spus Trump. „Liderii Pentagonului probabil că nu sunt pentru că ei nu vor să facă altceva decât să lupte în războaie, astfel încât toate acele companii minunate, care produc bombe, produc avioane și fac orice altceva, să rămână fericite”.

De-a lungul mandatului său, Trump și-a afirmat în repetate rânduri susținerea pentru industria de apărare din SUA. De altfel, în luna iunie, Trump s-a lăudat, de asemenea, că este responsabil pentru investirea a 2,5 trilioane de dolari în echipament militar.

De asemenea, în ultimii cinci ani (dintre care trei sub conducerea lui Trump), exporturile americane de armament au crescut cu 23% comparativ cu perioada 2010-2014, potrivit Institutului Internațional de Cercetări în domeniul Păcii de la Stockholm (SIPRI).

Actualul lider de la Casa Albă se confruntă cu critici dure, după ce presa a scris că i-ar fi catalogat pe militarii americani uciși în război drept “ratați” și “fraieri”.

Joe Biden i-a cerut președintelui să-și ceară scuze: “Dacă ceea ce a fost scris în Atlantic este adevărat, este dezgustător și afirmă ceea ce majoritatea dintre noi credem că este adevărat: că Donald Trump nu este apt să fie președinte sau să fie comandantul-șef”.

Sursa: Military Times

Un sondaj – realizat înainte de izbucnirea scandalului cu remarcile disprețuitoare, – indică o scădere continuă popularității lui Trump în rândul militarilor activi.

Potrivit datelor sondajului, realizat de publicația Military Times – bazat pe răspunsurile date de 1.018 de militari activi la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august – aproape jumătate dintre respondenți (49,9%) au declarat că au o părere nefavorabilă despre Trump, comparativ cu aproximativ 38% care au avut o părere favorabilă.