ApărareȘtiri

Trump nu este primul președinte SUA afectat de o pandemie/Gripa spaniolă nu a cruțat nici Casa Albă

Casa Albă și elicopterul Marine One (Doug Mills, Twitter)

În contextul în care liderul de la Casa Albă, Donald Trump, este internat în spital cu coronavirus, pandemia COVID-19 generează temeri că Administrația SUA, Congresul ori Curtea Supremă ar putea fi paralizate, așa cum s-a întâmplat în anul 1919, când chiar președintele din acel moment al Statelor Unite, Woodrow Wilson, s-a numărat printre cei infectați în timpul devastatoarei pandemii de gripă spaniolă.

Președintele SUA, Donald Trump, este internat de vineri la spitalul Walter Reed după ce a fost diagnosticat cu coronavirus, starea acestuia fiind bună, potrivit medicilor, care au precizat că liderul de la Casa Albă nu este însă în afara oricărui pericol, informează Digi 24.

În acest moment, în cazul în care președintele nu își poate exercita atribuțiile, principiul de asigurare a continuității guvernării – mai exact Amendamentul 25 din Constituția SUA – prevede că vicepreședintele Mike Pence va prelua interimar funcția.

În urmă cu un secol, cu mult timp înainte de apariția principiului de asigurare a continuității guvernării, mai mulți oficiali de la Casa Albe, inclusiv președintele Woodrow Wilson și una dintre fiicele sale, s-au numărat printre cei 500 de milioane de oameni ce au fost infectați în timpul pandemiei de gripă spaniolă, care s-a soldat cu zeci de milioane de decese, relatează publicația The Washington Post.

În aprilie 1919, Wilson s-a deplasat în Europa pentru a participa la Conferința de Pace de la Paris, după încheierea Primului Război Mondial. La scurt timp după sosire, președintele s-a îmbolnăvit grav, având febră, dar și episoade violente de tuse, încât în unele momente aproape că nu mai putea respira. Președintele nu putea nici măcar să stea așezat în pat, potrivit apropiaților săi.

Starea lui Wilson s-a deteriorat atât de repede încât medicul său personal, Cary T. Grayson, a crezut că fusese otrăvit.

“Dar în curând a devenit evident că diagnosticul era mai simplu, chiar dacă doar marginal mai liniștitor”, a scris autorul John Barry în cartea “Marea gripă”.

Administrația Wilson a lucrat asiduu pentru a păstra secret diagnosticului lui Wilson. Doctorul Grayson le-a spus reporterilor că Wilson era doar răcit și avea nevoie de odihnă, spunând că de vina pentru boala președintelui este vremea ploioasă din Paris.

Wilson era atât de bolnav încât discuțiile de la conferința de pace au fost aproape să se încheie cu un eșec, boala afectând și comportamentul liderului de la Casa Albă.

“În general previzibil în acțiunile sale, Wilson a început să rostească ordine neașteptate”, a scris A. Scott Berg în biografia președintelui Wilson. De asemenea, Wilson a început să acuze că este înconjurat de spioni.

Președintele și-a revenit complet, dar a suferit un atac cerebral major câteva luni mai târziu, în urma căruia a rămas parțial paralizat.

Pe fondul acestor temeri, în cazul agravării pandemiei, autoritățile SUA sunt pregătite să implementeze planuri privind asigurarea continuității guvernării federale, care includ evacuarea Washingtonului și chiar transferul conducerii țării către oficiali de rang secund, aflați în locații izolate, în cazul în care președintele și succesorii desemnați de constituție se află în incapacitatea de a-și exercita funcția, relata încă din luna martie jurnalistul William M. Arkin de la Newsweek.

Deja există planuri de urgență secrete pentru ceea ce ar trebui să facă forțele militare americane dacă conducerea civilă a SUA pățește ceva, iar în martie au fost emise ordine pentru a pregăti aceste planuri, nu doar pentru a proteja Washingtonul, ci și pentru posibilitatea implementării unei forme de lege marțială.

Conform unor noi documente și interviuri cu experți militari, diverse planuri secrete – cu nume de cod Octagon, Freejack și Zodiac – sunt pregătite cu scopul asigurării continuității guvernării. În conformitate cu aceste planuri pentru situații extraordinare, “transferul puterii” ar putea eluda dispozițiile constituționale normale privind succesiunea guvernamentală, iar comandanții militari ar putea fi plasați la controlul Statelor Unite.

“Suntem pe un teritoriu nou”, afirma un ofițer superior în martie, spunând, cu un umor morbid, că SUA ar trebui să învețe cine e generalul Terrence J. O’Shaughnessy, liderul Comandamentului Nord al Statelor Unite (NORTHCOM), autoritatea militară de securitate internă creată după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Teoretic, generalul ar prelua comanda dacă Washingtonul ar fi paralizat, cel puțin până când un nou lider civil va putea fi instalat la putere.

Astăzi, la un secol de la devastatoarea gripă spaniolă, lumea se confruntă cu o nouă pandemie care testează capacitatea guvernelor și societăților de a rezista.