ApărareȘtiri

Trump era dispus să retragă SUA din NATO din cauza Nord Stream 2 și a disensiunilor privind contribuțiile militare

Sursa: NATO

John Bolton, fost consilier de Securitate Națională la Casa Albă, susține că președintele american Donald Trump ar fi fost dorit să amenințe cu retragerea SUA din NATO în 2018, deoarece mai multe state europene, în mod particular Germania, nu cheltuiesc suficient pentru apărare, dar și din cauza controversatului gazoduct Nord Stream 2, între Rusia și Germania, relatează publicația Sueddeutsche Zeitung.

Potrivit cărții “The Room Where It Happened (Camera unde s-a întâmplat)” a lui Bolton, Trump l-ar fi informat în cursul summitului NATO din iulie 2018 că ar fi dorit să anunțe că până la 1 ianuarie 2019, toate statele vor trebui să se cheltuiască 2% din PIB pentru apărare “sau vom pleca şi nu îi vom apăra pe cei care nu fac asta”.

Statele Unite nu vor rămâne într-o alianță “în care care statele NATO plătesc miliarde Rusiei. Ieşim dacă încheie înțelegerea privind de gazoductul”, ar fi adăugat Trump, făcând referire la gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică, care leagă Rusia de Germania, ocolind Polonia.

Ulterior, potrivit lui Bolton, președintele a repetat ideea: “Nu vom lupta cu cineva pe care ei îl plătesc”.

John Bolton scrie că în momentul respectiv s-a gândit să renunțe, însă susține că a reușit să-l convingă pe liderul de la Casa Albă să facă presiuni asupra statelor membre care nu respectă obiectivul privind cheltuieilie pentru apărare, însă să nu amenințe cu ieșirea din NATO.

Trump a criticat apoi summitul și mai multe țări membre, în mod particular Germania, însă în același timp a afirmat că susține NATO.

Potrivit presei americane, Bolton a descris, de asemenea, numeroase discuții în care Trump a criticat sau insultat Guvernul Germaniei și pe cancelarul Angela Merkel. La un moment dat i-ar spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că SUA își vor reduce contribuția la alianța transatlantică la nivelul Germaniei.

Cartea “The Room Where It Happened (Camera unde s-a întâmplat)” prezintă experiența lui Bolton în perioada cât s-a aflat la Casa Albă și oferă un portret al unui președinte “haotic” și “incredibil de ignorant”, care este dispus să pună propriile interese deasupra celor naționale.

Trump a negat categoric informațiile prezentate de Bolton în cartea care urmează să fie publicată în curând.

“Multe dintre afirmațiile ridicole pe care mi le atribuie nu au existat niciodată, ficțiune pură. Încearcă doar să se răzbune, pentru că l-am concediat”, a afirmat Trump, numindu-l “bolnav” pe Bolton.