ApărareȘtiri

Trump confirmă că SUA discută cu Ankara despre posibilitatea trimiterii de sisteme Patriot în Turcia

Sistem Patriot

Președintele american Donald Trump a confirmat sâmbătă că Administrația SUA poartă discuții pe tema cererii Ankarei de trimitere a unor sisteme antiaeriene și antirachetă Patriot în Turcia, pe fondul intensificării conflictului din Siria, potrivit transcriptului unei conferințe de presă a liderului de la Casa Albă.

“Discutăm foarte mult cu președintele Erdoğan, și vorbim exact despre lucrul la care vă referiți”, a afirmat Trump, sâmbătă, după ce a fost întrebat în legătură cu solicitarea ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavușoğlu, privind trimiterea de sisteme americane Patriot în Turcia.

Luna trecută, Ministrul al Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, a afirmat că negocierile între Ankara și Washington privind achiziția sistemului Patriot din SUA continuă.

Turcia ar deja în posesie sistemul rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot, însă, în contextul amplificării tensiunilor dintre Ankara și Moscova din cauza conflictului din Siria, Erdogan a cerut sprijinul NATO.

Achiziția de către Turcia a sistemului rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot – a provocat tensiuni diplomatice majore cu SUA, determinând Administrația de la Washington să excludă pe termen nedeterminat Ankara de la programul de fabricare a avioanelor invizibile pe radar F-35.

Tensiunile recente relevă că alianța între Turcia și Rusia pare mai degrabă motivată de interese pragmatice, imediate, fiind marcată de numeroase divergențe evidente în ceea ce privește conflictele din Siria și Libia, dar și privind anexarea regiunii Crimeea.