ApărareIntelligenceȘtiri

Trump a autorizat eliminarea lui Soleimani încă din urmă cu șapte luni

Sursa: sabcnews.com

Liderul american Donald Trump a autorizat asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani încă din urmă cu 7 luni, în cazul în care vreun cetățean american ar fi murit în urma unei acțiuni agresive a Teheranului, potrivit mai multor foști și actuali oficiali din SUA.

Directiva prezidențială, semnată în luna iunie, includea condiția ca președintele Trump să aibă ultimul cuvânt de spus în legătură cu inițierea unei operațiuni de eliminare a lui Soleimani.

Însă, această dezvăluire pune la îndoială justificarea publică a Administrației prezidențiale de la Washington privind asasinarea comandantului Forței Quds din cadrul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice. Trump și mai mulți oficiali americani au susținut după eliminarea lui Soleimani că generalul pregătea atacuri iminente asupra unor ambasade americane.

Directiva explică de ce asasinarea lui Soleimani se afla pe lista de opțiuni de ripostă prezentată președintelui după ce un cetățean american a decedat în Irak ca urmare a unui atac cu rachete efectuat de o grupare paramilitară proiraniană.

„De-a lungul timpului au existat o serie de opțiuni prezentate președintelui”, a declarat un oficial al Administrației de la Washington, citat de postul de televiziune NBC, adăugând că opțiunea asasinării lui Soleimani a fost adăugată pe lista potențialelor reacții la o agresiune iraniană în urmă cu ceva timp.

În iunie, după ce Iranul a doborât o dronă americană, John Bolton, în acel moment consilierul de securitate națională al lui Trump, i-a recomandat președintelui să riposteze prin eliminarea lui Soleimani, au spus mai mulți oficiali. Și Mike Pompeo, șeful diplomației americane, era în favoarea autorizării asasinării generalului, potrivit surselor menționate anterior.

Pe de altă parte, Trump a respins această opțiune, afirmând că va autoriza eliminarea lui Soleimani doar dacă Iranul va încălca o limită: uciderea unui american.

Generalul Soleimani a intrat în vizorul SUA încă din 2007, când Administrația președintelui George W. Bush a desemnat Forțele Quds drept organizație teroristă, iar patru ani mai târziu, Administrația Obama a introdus noi sancțiuni la adresa liderului militar iranian în legătură cu o presupusă tentativă de asasinare a unui diplomat saudit.

Cu toate acestea, deși Administrațiile prezidențiale precedente au luat în calcul opțiunea eliminării lui Soleimani, totuși au considerat că o astfel de acțiune ar fi generat mult prea multe probleme.

John Kerry, secretar de stat în timpul celui de-al doilea mandat al lui Obama, a afirmat că eliminarea lui Soleimani a fost mereu o „opțiune”, dar oficialii americani „au apreciat că costul de a face acest lucru nu avea să modifice dinamica suficient încât să merite acest cost din cauza simplului motiv pe care l-am văzut deja” în cazul crizei Trump-Iran, transmite postul de televiziune MSNBC.