ApărareȘtiri

Trei piloți de F-16 au zburat în simplă comandă la Baza 86 Aeriană Borcea

Foto: Forțele Aeriene Române

Trei piloți de F-16 au zburat în simplă comandă la Baza 86 Aeriană Borcea, a anunțat unitatea militară. Zborurile survin unei perioade de pregătire de cinci ani.

Înainte de trecere pe F-16, cei trei piloți, absolvenți ai Academiei Forțelor Aeriene din promoții recente, au zburat în țară pe Cessna 172, IAK 52, IAR-99 standard, IAR-99 Șoim sau MiG 21 și la cursurile din SUA pe Tecnam , T-6 Texan II, T-38C și Diamond 20.

Conform noilor piloți, F-16 este ”foarte ușor manevrabil și stabil, răspunde foarte bine la comenzi”, cele mai dificile fiind adaptarea  la noua poziție la aterizare și pregătirea pentru toate situațiile de urgență la bord.

Cei trei iși vor cuntinua pregătirea pentru statutul de piloți operaționali pe F-16 și în perspectivă ar putea fi printre primii piloți de F-35 ai României. Deocamndată, din programul pregătirii vor face parte etapa de lupte aeriene Basic Fighter Maneuvers și Interceptare Aeriană.

Primii piloți români care au zburat în simplă comandă cu F-16 au fost Constantin Andrei și Cătălin Micloș (azi, comandantul Bazei 86 Aeriană).în noiembrie 2014.

România dispune de o escadrilă operațională de F-16 și va cumpăra încă 32 de supersonice de la Norvegia.