ApărareȘtiri

Trei F-16 olandeze, care vor deservi Centrul de instruire, au ajuns la Baza 86 Aeriană

Foto: Forțele Aeriene Române Oficial

Trei F-16 ale aviației militare olandeze, care vor deservi Centrul de instruire, au aterizat marți la Baza 86 Aeriană, au informat Forțele Aeriene române.

Centrul de instruire este rezultatul colaborării româno-olandeze, în parteneriat cu compania  Lockheed Martin și cu sprijinul Danemarcei.

Centrul de instruire F-16 din Baza 86 Aeriană îşi propune să creeze un hub internaţional pentru instruirea piloţilor de aeronave F-16, nu doar pentru nevoile actuale şi viitoare ale Forţelor Aeriene Române, ci şi pentru sprijinirea aliaţilor şi partenerilor inclusiv a celor ucrainieni.

Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

Centrul contribuie la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care armata se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia.