ApărareȘtiri

Transportoarele blindate Piranha 5 vor intra de anul viitor în dotarea militarilor din Bistrița

PIRANHA V (Headquarters Multinational Brigade South East: HQ MN BDE SE)

Transportoarele blindate Piranha 5 vor intra de anul viitor în dotarea Brigăzii 81 Mecanizată, din Bistrița, a anunțat ministrul Apărării, Vasile Dîncu  după o vizită pe care a făcut-o în această unitate împreună cu secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană.

”…este o unitate de elită, una din brigăzile care a încheiat procesul de modernizare . Urmează să aducem aici și tehnică nouă, începând de anul viitor vom avea Piranha 5 aici și în anii următori alte elemente de înzestrare care sunt din zona armatelor NATO”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.

În 2017, România a comandat 227 de transportoare blindate de la firma GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH). Primele 36 au fost fabricate în Elveția, iar 191 sunt realizate în România, la Uzina Mecanică București. Valoarea contractului se ridică la aproape 900 de milioane de euro.

Până în acest moment, GDELS România și Uzina Mecanică București au livrat Armatei României  68 de transportoare blindate Piranha V, acestea intrând în dotarea a două batalioane de infanterie.

Mai mult, România este în discuții avansate cu Bulgaria privind producția în parteneriat de transportoare blindate Piranha V pentru echiparea armatei bulgare, dar și pentru export către alte țări, anunța recent Nicolae Nasta, directorul general al Romtehnica,  la o conferință organizată de Gândirea militară românească si Asociatia I2DS2.