ApărareȘtiri

Transnistria susține că regiunea ar fi fost vizată de trei atacuri teroriste/ Forțele separatiste plasate în stare de alertă

Militari din regiunea separatistă Transnistria (President of the Pridnestrovian Moldavian Republic)

Consiliul de Securitate al Transnistriei susține că pe teritoriul regiunii separatiste au avut loc trei atacuri teroriste, astfel că forțele regimului pro-rus au fost plasate într-o stare de pregătire pentru o operațiune antiteroristă, informează agenția de știri TASS.

„Au fost înregistrate trei fapte: au fost avariate clădirea Ministerului Securității Statului din Tiraspol, o unitate militară din apropierea satului Parcani și turnurile unui centru de radio și televiziune din apropierea satului Maiac”, a declarat serviciul de presă al liderului regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski.

Membrii Consiliului de Securitate susțin că nivelul pericolului în regiune este critic.

„S-a luat decizia de a introduce un nivel roșu de amenințare teroristă în țară, care prevede adoptarea de măsuri suplimentare pentru a asigura securitatea individului, a societății și a statului”, se arată într-un comunicat al serviciului de presă al regimului de la Tiraspol.

Nivelul roșu de pericol terorist presupune aducerea forțelor separatiste într-o stare de pregătire pentru o operațiune antiteroristă, întărirea protecției instalațiilor unde este cel mai probabil să fie comis un atac terorist, întărirea controlului asupra circulației vehiculelor venite din afara teritoriului separatist și inspecții la trecerea frontierei.

Se observă că vor fi luate măsuri urgente și pentru eventuala evacuare a persoanelor, primirea victimelor, organizarea asistenței psihologice de urgență, protecția bunurilor lăsate nesupravegheate.

De asemenea, autoritățile din Transnistria au anulat examenele finale în școli după atacuri.

Potrivit oficialilor separatiști, în cursul zilei de 25 aprilie, persoane neidentificate au tras cu aruncătoare de grenade asupra sediului Comitetului Securității, instituția de securitate a regimului separatist de la Tiraspol. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Câteva ore mai târziu, în dimineața zilei de 26 aprilie, s-au înregistrat alte două explozii în regiunea separatistă. Potrivit regimului transnistrean, indivizi necunoscuți au aruncat în aer două turnuri de comunicație de la centrul de radio și televiziune.

Valul de explozii din Transnistria survine la doar câteva zile după ce un general rus a afirmat că Moscova vrea să ocupe sudul Ucrainei pentru a crea un culoar terestru spre regiunea separatistă din Republica Moldova, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației rusofone”.