EnergieInfrastructurăȘtiri

Transgaz a finalizat lucrările de modernizare la stația de comprimare gaze naturale de la Siliștea

Foto: SGG

Transgaz a finalizat lucrările la Stația de Comprimare (STC) gaze naturale de la Siliștea, obiectiv inclus în etapa a doua a proiectului “Interconectarea Sistemului Național de Transport cu conducta de transport internațional gaze naturale T1 și reverse flow Isaccea”, proiect de investiții în valoare totală de 74 milioane euro, se spune într-un comunicat trimis Umbrela Strategică de Secretariatul General al Guvernului.

La recepția lucrărilor au fost prezenți secretarul general al guvernului, Antonel Tănase și directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

  • STC Siliștea poate realiza următoarele scenarii de comprimare:
  1. Aspirație Dn 800 Siliștea-București sau Dn 500 Siliștea-București și comprimare pe Dn 600 Șendreni – Siliștea, iar după aceea pe Dn1000 Șendreni -Isaccea (Reverse Flow) iar din Isaccea spre Ucraina sau Bulgaria sau din Șendreni spre Moldova pe conducta Dn800 Șendreni-Onești;
  2. Aspirație pe Dn800 dinspre Șendreni din conductele Dn1000/Dn700 Isaccea-Șendreni și să comprime spre București pe conductele Dn 800/Dn500 Siliștea-București;
  3. Aspirație din Dn600 Pecineaga-Siliștea după reparație și să comprime spre București sau Onești sau Isaccea.

”Este un proiect care a devenit necesar și în contextul preluării în sistemul românesc de transport al zăcămintelor de gaze naturale descoperite în Marea Neagră, pentru valorificarea acestora pe piața românească și pe piețele regionale.  Este vorba despre o investiție importantă: 74 milioane de euro pentru tot proiectul, dintre care 69 milioane euro pentru faza 2 și 5 milioane euro pentru faza 1. Proiectul finalizat astăzi creează un culoar de transport între piețele din Bulgaria, România și, totodată, și un culoar de preluare a gazelor naturale din Marea Neagră în sistemul românesc de transport”, a declarat secretarul general al guvernului, Antonel Tănase.

SGG este Autoritatea Publică Tutelară a Transgaz. 

”Lucrările de modernizare a stațiilor de turbocompresoare de la Siliștea și Onești constituie o parte importantă a proiectului de conectare a Sistemului Național de Transport gaze naturale cu conducta de transport internațional de gaze naturale T1, dar nu numai T1, ci și cu alte surse de aprovizionare cu gaz natural. STC Siliștea este de importanță strategică în ceea ce privește diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, pentru că pe aici pot să fie transportate și gazele din Coridorul Vertical și gazele naturale către Republica Moldova.Acest proiect a fost realizat de Transgaz cu prioritate ca urmare a negocierilor purtate cu Comisia Europeană în scopul înlăturării îngrijorărilor legate de capacitatea de transport a gazelor naturale de pe teritoriul României în spațiul european și a fost asumat de către Transgaz prin angajamentele prezentate în acest sens și aprobate de către Comisia Europeană”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.