EnergieȘtiri

Transelectrica a primit o finanțare de peste 50 de milioane de euro prin REPowerEU

Foto: Transelectrica Oficial

Transelectrica a primit o finanţare nerambursabilă de 56,2 de milioane de euro, prin componenta REPowerEU, pentru instalarea de centrale fotovoltaice şi instalaţii de stocare în 29 de staţii electrice, retehnologizarea filialei Smart SA şi pentru optimizarea reţelei de comunicaţii gestionate de filiala Teletrans şi crearea unui centru de date, a informat, luni, compania.

Pentru primul proiect, care vizează instalarea de centrale fotovoltaice (CEF) şi instalaţii de stocare a energiei electrice destinate alimentării serviciilor interne, alocarea este de 29,5 milioane de euro. Această sub-investiţie constă în montarea în 29 de staţii electrice de transformare din totalul de 81 de staţii din reţeaua electrică de transport a unor instalaţii de producere a energiei electrice prin centrale fotovoltaice.

Investiţia este off-grid în cadrul căreia centralele electrice fotovoltaice şi bateriile de stocare vor fi utilizate numai pentru a alimenta cu energie electrică o parte din serviciile interne ale staţiilor.

Pentru retehnologizarea Smart SA alocarea este de 18,2 milioane de euro. Această sub-investiţie urmăreşte dotarea filialei cu echipamente şi utilaje de ultimă generaţie cu tehnologie curată, pentru asigurarea unor servicii de mentenanţă la cele mai înalte standarde, pretabile pentru un operator de transport şi sistem, precum şi digitalizarea serviciilor de mentenanţă oferite infrastructurii energetice naţionale, prin implementarea şi dezvoltarea de soluţii software.

Pentru optimizarea reţelei de comunicaţii şi crearea unui centru de date la filiala Teletrans SA a fost obţinută o alocare de 8,4 milioane de euro pentru creşterea rezilienţei cibernetice a reţelei electrice de transport al energiei electrice şi a Sistemului Electroenergetic Naţional, prin modernizarea reţelei de comunicaţii (echipamente şi software) şi crearea unui centru de date.

Echipamentele care urmează să fie achiziţionate în cadrul proiectului vor avea ca rezultat creşterea nivelului de disponibilitate tehnică a infrastructurii de fibră optică până la 99,5%, contribuind în mod direct la asigurarea stabilităţii şi siguranţei în funcţionare a SEN. Punerea în aplicare a acestei sub-investiţii se va finaliza până la 31 martie 2026.