EnergieȘtiri

Transgaz preia transportul de gaze naturale pe teritoriul R. Moldova, ca operator unic licențiat

Foto: transgaz.ro

Transgaz SA a anunțat marți că va prelua activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova de la operatorul Moldovatransgaz SRL, incepând cu 19 septembrie 2023.

”SNTGN TRANSGAZ SA, prin subsidiara sa din Republica Moldova,  Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chisinau și care este certificată pe modelul separării proprietății (OU), a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul “Moldovatransgaz” SRL, incepând cu data de 19 septembrie 2023”, se spune în notificarea trimisă Bursei de Valori București.

În următorii cinci ani, în conformitate cu legislația moldovenească, subsidiara Transgaz SA – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul R Moldova.

”Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica  Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării precum si alinierea la cadrul normativ european”, se precizează în comunicarea trimisă BVB.