ApărareȘtiri

Traficul ilegal de arme este în creștere în Ucraina, susține un oficial rus, sugerând efecte și peste granițe

Pistoale marca Major Berg (Poliția Română de Frontieră)

Traficul ilegal de arme și explozivi este în creștere în Ucraina, pe fondul reticenței Kievului de a opri operațiunea militară din Donbass, susține Alexander Lukașevici, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, care a amintit de un incident produs luna trecută când vameșii din România au confiscat aproape 3.000 de pistoale la frontiera cu Ucraina.

“Reticența Kievului de a pune capăt operațiunii militare din estul țării duce la o deteriorare generală a situației de securitate în toată țara. Circulația ilegală de arme și explozivi este în creștere”, a subliniat diplomatul rus într-o ședință a consiliului permanent al OSCE, citat de agenția de știri Tass.

“Armele se răspândesc în toată țara, nu doar în zona de conflict (…) Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, în ultimii ani, populația Ucrainei deținea de la trei până la cinci milioane de arme neînregistrate legal”, a adăugat oficialul rus.

Lukașevici a amintit în acest sens și de incidentul produs în luna mai la Punctul de Trecerea a Frontierei Isaccea, unde vameșii români au depistat 2.850 pistoale – marca Major Berg 2.5, calibru 4 mm – ascunse într-un camion ce se îndrepta spre Ucraina.

Ministerul Afacerilor Interne de la Kiev a anunțat la momentul respectiv că armele ilegale nu proveneau din Ucraina, ci au fost importate din Turcia de o companie ucraineană.

Diplomatul rus a mai profitat de ocazie pentru a acuza Kievul că, în pofida acestor probleme, Ucraina continuă să solicite partenerilor internaționali noi livrări de arme, ce sunt însă necesare țării vecine care se confruntă încă din 2014 cu insurgenții proruși sprijiniți de Moscova.