IntelligenceȘtiri

Toți consilierii pe politică ai președintelui Iohannis au părăsit Palatul Cotroceni

Foto: Consilierii președiintelui Iohannis (digi24.ro)

Consilierul prezidențial pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european, va părăsi oficial această funcție la 1 noiembrie, moment de la care în Palataul Cotroceni nu va mai fi niciun consilier de acest rang pentru politică externă sau internă.

Leonard Orban, care a împlinit 60 de ani în acest an, a plecat la cerere ”în vederea pensionării”, iar președintele l-a decorat cu ordinul Steaua României pe ultimul său sfătuitor rămas în materie de politică. Gestul lui Iohannis a fost un  ”semn de înaltă apreciere pentru excepționala carieră profesională, pentru contribuţia avută la susținerea proiectului european al României şi pentru implicarea în modernizarea şi eficientizarea Administrației Prezidențiale”.

În acest an, în luna iulie, a plecat din Administrația Prezidențială și Laurențiu Ștefan, unul dintre cei mai longevivi consilieri prezidențiali, coordonatorul Departamentului de Politică Internă. În prezent, el este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Irlanda.

Cât despre fostul consilier prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu este ministru de Externe, funcționând în cele trei guverne de după 2019 ( Orban I, Orban II și Cîțu).

Administrația Prezidențială sau ”guvernul” de la Cotroceni are 14 departamente.  Aici  activează 11 consilieri prezidențiali (după plecarea lui Orban) și 9 consilieri de stat. Consilierii prezidențiali au rang de ministru.