ApărareȘtiri

Japonia cere aviației SUA să suspende operațiunile de zbor cu avioanele de luptă F-16 după un incident aviatic

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon (U.S. Air Force/Tech. Sgt. John Raven)

Ministerul Apărării de la Tokyo a solicitat Forțelor Aeriene ale SUA să consemneze la sol avioanele de luptă F-16 din Japonia după ce pilotul unei aeronave de acest tip a fost forțat să ejecteze două rezervoare externe de combustibil înainte de a ateriza de urgență pe un aeroport din nord-estului țării, informează agenția de știri Kyodo News.

Autoritățile nipone au făcut această solicitare în condițiile în care în cursul incidentului produs marți, unul dintre rezervoarele externe de combustibil a căzut într-o zonă rezidențială, fără să provoace însă victime.

Nobuo Kishi, ministrul japonez al Apărării, a declarat că problema este tratată „foarte în serios” și a ordonat oficialilor din minister „să lucreze îndeaproape cu Statele Unite cu scopul colectării și analizării informațiilor pentru a se asigura că sunt luate toate măsurile posibile”.

Forțele Aeriene ale SUA au anunțat că un avion de luptă F-16 s-a confruntat cu o problemă în timpul unui zbor, iar pilotul său a ejectat rezervoarele de combustibil într-o zonă nepopulată din apropierea masivului Iwaki din prefectura Aomori.

Avionul a aterizat de urgență pe aeroportul Aomori, marți, în jurul orei 18:10. Poliția a observat bucăți de metal și urme de lichid la aproximativ 20 până la 30 de metri de unele case din orașul Fukaura, care se află la aproximativ 30 de kilometri de Muntele Iwaki.

Un incident oarecum similar s-a produs chiar anul acesta și în țara noastră, în luna iulie, când un avion de luptă F-16 Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 53 Aviație Vânătoare a aterizat de urgență pe aerodromul Borcea în urma desprinderii necomandate a unui rezervor extern de combustibil și a grinzii de acroșare triple de pe partea dreaptă a aeronavei.

Potrivit informațiilor raportate de pilot, materialele s-au desprins în momentul lansării unei bombe de antrenament. Materialele au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon, au precizat Forțele Aeriene Române la acel moment.

Din fericire, incidentul nu a pus în pericol viața pilotului sau a altor persoane, și nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăți și bunuri de la sol.