ApărareȘtiri

Tîlvăr: Piloții români au prioritate la pregătirea pe F-16, ucrainenii, pe bază de contract

Foto: Baza 86 Aeriană Borcea Facebook Oficial

Piloţii ucraineni pot fi instruiţi în România, la Baza 86, prin contract, dar piloţii români au prioritate la pregătirea pe aeronavele F-16, a declarat, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr

“Aşa cum a ieşit şi din deciziile pe care le-am luat la nivel politic, în România (piloţii ucraineni – n.r.) nu sunt excluşi, dar va fi pe bază contractuală”, a spus ministrul, într-un interviu acordat Agerpres, adăugând că cel puţin trei state şi-au exprimat dorinţa, până în prezent, de a trimite piloţi la acest centru de instruire.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat pe 29 august Scrisoarea de intenție între MApN, Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos și compania Lockheed Martin pentru Centrul de pregătire F-16 din România.

„Scrisoarea de intenție pe care am semnat-o vizează înființarea Centrului de Pregătire F-16 din România, inițiativă menită să sprijine dezvoltarea competențelor piloților români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina”, declara Tîlvăr, conform MApN.

În proiect, Forțele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloților români. Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc.