ApărareȘtiri

Tîlvăr: Interesul nostru major este să avem rapid piloți români bine instruiți pentru F-16

Foto: MApN Oficial

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16. a informat MApN. Ceilalți semnatari ai declarației sunt Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Olanda, Suedia și Marea Britanie.

„Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO. Suntem  în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon. Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României și un pas extrem de important pentru tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35. Trebuie să evidențiez și impactul acestui program pentru industria națională de apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România,” a declarat ministrul Tîlvăr.

Semnarea Declarației comune vine în contextul în care, în ședința din 6 iulie, CSAT a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16, facilitate care, într-o fază ulterioară înființării, va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO (inclusiv Ucraina).

  •  Un comandament  regional de componentă pentru operații speciale (R-SOCC)

La Summit-ul NATO de la Vilnius, ministrul Tîlvăr a mai semnat, împreună cu omologul bulgar Todor Tagarev, Scrisoarea de Intenție pentru constituirea, în comun, a Comandamentului regional de componentă pentru operații speciale (R-SOCC).

”Recunoscând importanța strategică a regiunii Mării Negre și faptul că această regiune a devenit o frontieră critică pentru noua arhitectură de securitate europeană și euro-atlantică, România si Bulgaria au hotărât avansarea cooperării în context aliat prin înființarea acestui comandament regional pentru operații speciale. Comandamentul regional de componentă  pentru operații speciale va face parte din măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare de pe flancul estic”, a comunicat MApN.