ApărareȘtiri

Tîlvăr: Cheltuielile pentru investiții în apărare ar trebui exceptate la calcularea deficitului bugetar

Ministrul Apărării,Angel Tîlvăr (centru), la reuniunea CAE , de la Bruxelles (foto: Facebook)

Cheltuielile pentru investiții în apărare ar trebui exeptate din calculul deficitului bugetar, a declarat, miercuri, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a propus organizarea unei reuniuni comune a miniștrilor Apărării și Finanțelor din statele UE, în vederea discutării ”posibilităților concrete” în acest sens.

Tîlvăr, care a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din UE, a spus că  România susține noile instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană pentru stimularea investițiilor în apărare.

Ministrul a subliniat importanța implicării industriilor naționale de apărare în programele europene și necesitatea unei abordări industriale integrate, în cooperare cu NATO și partenerii strategici, proces care să producă ”rezultate tangibile”.

Tot miercuri, a avut loc și ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia miniștrii apărării au aprobat raportul final rezultat în urma celei de a doua iterații a procesului anual de analiză coordonată a apărării (CARD), derulat în perioada 2021-2022.

”Rezultatele procesului CARD reflectă o imagine cuprinzătoare a tabloului european în materie de capabilități și că vor contribui la recalibrarea eforturilor statelor membre pentru a răspunde în mod adecvat la provocările de securitate fără precedent cu care se confruntă Uniunea Europeană”, a mai declarat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.