ApărareȘtiri

„Thracian Star” la final: România a participat cu avioane F-16 la exercițiul desfășurat în Bulgaria

Avioane F-16 la exercițiul Thracian Star (Aviano Air Base)

Forțele Aeriene Române au participat cu aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon la „Thracian Star 2021”, un exercițiu multinațional, desfășurat în Bulgaria, la care au mai participat și aeronave din Statele Unite și Grecia.

Exercițiul, care s-a desfășurat în perioada 12-22 iulie, a fost organizat în comun de România, Bulgaria, Grecia și SUA. Participanții au avut ocazia să execute tehnici, tactici și proceduri NATO, au anunțat Forțele Aeriene Române.

https://www.youtube.com/watch?v=LAPWz9wvaJQ

Din partea României au zburat aparate F-16 Fighting Falcon, aparținând Bazei 86 Aeriene “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”.

Pe lângă avioanele F-16 românești, pe cerul Bulgariei au mai zburat aeronave similare din Grecia și SUA. Dar și aparate de atac Suhoi Su-25 și avioane MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare.

Un detașament, format din aproximativ 150 de militari cu opt aeronave F-16 din cadrul Escadrilei 555 Vânătoare/Grupul 31 Aviație de Vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a fost dislocat pentru acest exercițiu la baza aeriană Graf Ignatievo din Bulgaria.

„Am zburat cu forțele aeriene române și elene, apoi am zburat împotriva sistemelor SA-6 și SA-8 ale forțelor aeriene bulgare și a fost o experiență cu adevărat grozavă, deoarece nu avem acest tip de antrenament la Aviano”, a afirmat căpitanul Justin Goar din cadrul Escadrilei 555.

„Este un amestec de antrenamente de intercepție pe rază lungă de acțiune, aer-aer și aer-sol”, a declarat locotenent-colonelul John Ryan, comandantul Escadrilei 555 Vânătoare, cunoscută drept “Triple Nickel”, informează publicația Air Force Times.

Exercițiul a constat în „misiuni contra-aeriene ofensive și defensive, protecția obiectivelor de mare valoare și sprijin aerian apropiat într-un mediu contestat”, au transmis Forțele Aeriene ale SUA. În plus, în cursul exercițiului, aparatele F-16 ale aviației americane au lansat în total de 180 de rachete și aproximativ 7.000 de proiectile de 20 mm.

Bulgaria urmează să primească opt avioane F-16V începând din 2024, astfel că exercițiul le-a permis aviatorilor bulgari să se familiarizeze cu noul avion.

Avioane F-16 ale SUA dislocate în Bulgaria (DVIDS Hub/USAF)
Avioane de atac Suhoi Su-25 ale aviației bulgare (DVIDS Hub/USAF)
Avioane de atac Suhoi Su-25 ale aviației bulgare (DVIDS Hub/USAF)