ApărareȘtiri

Thales va furniza sonarul pentru noile vehicule subacvatice fără pilot al Forțelor Navale Japoneze

Thales și Mitsubishi Heavy Industries (MHI) au semnat un contract pentru furnizarea sonarului cu apertură sintetică de înaltă frecvență SAMDIS pentru echiparea vehiculelor subacvatice fără pilot OOZ-5 ale Forțelor Navale Japoneze, se arată într-un comunicat al companiei franceze.

Sonarul SAMDIS este deja utilizat în cadrul programului franco-britanic de luptă antimine navale, echipând vehiculul subacvatic fără pilot A27 Espadon.

Conform condițiilor acordului cu Mitsubishi Heavy Industries, sonarul SAMDIS de la Thales va echipa OZZ-5, un vehicul subacvatică autonom (AUV) dezvoltat de MHI pentru pentru detecția minelor navale, precizează portalurile Naval News și Mer et Marine.

Prin combinația între sonarul cu apertură sintetică de înaltă frecvență Thales SAMDIS și tehnologia niponă pentru sonar cu apertură sintetică de frecvență joasă, operatorii vor putea detecta mine indiferent de condiții, se arată în comunicat.

Sonarul SAMDIS include și funcția de detectare și clasificare automată (AuDC) a obiectelor detectate, fapt ce reduce semnificativ volumul de lucru al operatorilor în ceea ce privește prelucrarea datelor colectate.

Proiectat de MHI, OZZ-5 este un vehicul subacvatic autonom (AUV) pentru detecția minelor navale. Potrivit Ministerului japonez al Apărării, OZZ-5 are o lungime de 4 metri, o lățime de 0,5 metri, o viteză de de până la 7 noduri și poate naviga peste 9 ore. OZZ-5 are o manevrabilitate foarte bună, chiar și la viteză redusă. Vehiculul subacvatic va fi lansat de noile fregate japoneze din clasa 30FFM, care vor acționa ca navă bază pentru UUV.

JS Kumano, prima navă din clasa 30FFM, a fost lansată la apă pe 19 noiembrie și este programată să fie introdusă în serviciu activ în 2022.