ApărareȘtiri

Thales și Mitsubishi Heavy Industries vor dezvolta o tehnologie inovatoare de luptă împotriva minelor maritime

Francezii de la Thales și japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries vor dezvolta un demonstrator de sonar cu dublă frecvență pentru un vehicul subacvatic autonom ce va fi testat de forțele navale din cele două țări, se arată într-un comunicat al companiei franceze.

Proiectul este dezvoltat în cadrul acordului bilateral de cooperare în domeniul apărării, dintre Franța și Japonia, semnat la finalul anului trecut.

Minele sau chiar posibilitatea prezenței unor mine maritime poate reprezenta o problemă vitală pentru traficul maritim – atât civil, cât și militar, iar eliminarea rapidă și eficientă a acestor dispozitive este esențială pentru a menține deschise coridoarele comerciale cheie și pentru a garanta accesul maritim.

Pentru a contracara această amenințare, Franța și Japonia au decis să semneze coopereze în ceea ce privește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare de luptă împotriva minelor maritime. Astfel, firmele Thales și Mitsubishi Heavy Industries au fost selectate să dezvolte acest proiect.

Francezii de la Thales urmează să furnizeze sonarul SAMDIS cu apertură sintetică de înaltă frecvență, în timp ce MHI vine cu tehnologia niponă pentru sonar cu apertură sintetică de frecvență joasă și vehiculul subacvatice fără pilot OOZ-5.

Sonarul SAMDIS este deja utilizat în cadrul programului franco-britanic de luptă antimine navale, echipând vehiculul subacvatic fără pilot A27 Espadon.

Combinația între sonarul cu apertură sintetică de înaltă frecvență Thales SAMDIS și tehnologia niponă pentru sonar cu apertură sintetică de frecvență joasă va permite vehiculului subacvatic autonom să detecteze, localizeze și clasifice mine de orice fel.

Sonarul SAMDIS include și funcția de detectare și clasificare automată (AuDC) a obiectelor detectate, fapt ce reduce semnificativ volumul de lucru al operatorilor în ceea ce privește prelucrarea datelor colectate.