IT&CȘtiri

Thales, NEHS DIGITAL, parteneriat cu Ministerului Apărării din Franța pentru dezvoltarea unei soluții IA contra COVID-19

Sursa: cpomagazine.com

Thales și NEHS DIGITAL lucrează la un proiect al Ministerului francez al Apărării ce își propune să dezvolte o soluția bazată pe inteligență artificială pentru a ajuta doctorii să lupte împotriva pandemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat de presă.

Soluția bazată pe inteligență artificială va analiza radiografiile pulmonare pentru a oferi profesioniștilor din domeniul medical un diagnostic inițial.

Dezvoltată ca urmare a unui apel lansat de Ministerul francez al Apărării, pentru proiecte cu o finanțare de 668,000 EUR, soluția va fi gata pentru implementare în această toamnă.

Pandemia COVID-19 a supus unei presiuni uriașe serviciile medicale din întreaga lume, iar această situație va continua, cel mai probabil, multe luni în unele țări. Pentru a preveni supraglomerarea serviciilor medicale și pentru o mai bună strategie de gestionare a unor astfel de crize în viitor, Societatea Franceză de Radiologie (SFR) recomandă, pentru diagnosticarea COVID-19, investigații CT (computer tomograf) combinate cu o radiografii realizate cu dispozitive mobile. Aceste investigații sunt făcute de un radiolog, care trebuie să interpreteze mai multe imagini pentru fiecare pacient, de cele mai multe ori într-un timp foarte scurt, pentru a evalua cât de afectați sunt plămânii.

Thales și NEHS DIGITAL, doi jucători importanți ai sistemului medical francez, și-au unit forțele pentru a eficientiza procesul de spitalizare în perioade de criză, folosind o nouă tehnologie. Acest proiect combină expertiza Thales în radiologie și Inteligență Artificială cu experiența cuprinzătoare a NEHS DIGITAL în cadrul sistemului francez de spitale. NEHS DIGITAL este o subsidiară NEHS GROUP.

Partenerii vor dezvolta o soluție în timp record, folosind Inteligența Artificială pentru a analiza imagini CT ale plămânilor și toracelui. Odată imaginile realizate, soluția bazată pe Inteligență Artificială va face o recomadare inițială, oferind inclusiv un diagnostic preliminar și o evaluare a nivelului de afectare pulmonară, astfel încât personalul medical să poată spitaliza pacientul în departamentul corect și să poată prioritiza cu ușurință cazurile urgente. Proiectul a fost selectat în urma unui apel pentru proiecte lansat de Ministerul francez al Apărării, în cadrul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Practic, astăzi, nu există baze de date cu imagistica medicală aferentă epidemiei COVID-19. NEHS DIGITAL a început să strângă date anonime rezultate din radiografii din aproximativ 100 de spitale din Franța, în cadrul proiectului FIDAC (French Imaging Database Against Coronavirus). Pentru a analiza aceste date, care trebuie să conțină cât mai multe informații pentru a fi reprezentative, Thales va implementa o infrastructură bazată pe algoritmi care folosesc machine learning și va dezvolta un sistem de Inteligență Artificială care să poată face recomandări automate profesioniștilor din domeniul medical.

Implementarea acestui sistem dezvoltat de Thales va utiliza infrastructura extinsă și securizată cibernetic de telemedicină a NEHS DIGITAL. Partenerii își propun implementarea unui proiect pilot demonstrativ al acestei soluții în următoarele trei luni, folosind platforma existentă a NEHS DIGITAL care este deja utilizată de aproape toate spitalele din Franța. Soluția va fi actualizată constant, pe măsură ce baza de date se va extinde. Un comitet medical va valida acest sistem și va monitoriza implementarea soluției în spitale.

Acest proiect de anvergură este un prim pas spre utilizarea pe scară largă a Inteligenței Artificiale pentru a sprijini munca medicilor radiologi. Datorită acestei abordări colaborative și folosind infrastructura deja existentă, serviciile bazate pe Inteligență Artificială vor putea ajuta și la diagnosticarea altor patologii, în viitor.

NEHS DIGITAL dezvoltă, integrează și distribuie soluții în domeniul medical pentru a eficientiza parcursul îngrijrii medicale. Soluțiile companiei acoperă cinci arii de expertiză:

Grupul francez Thales oferă soluții, servicii și produse clienților din domeniile: aeronautică, spațiu, transport, identitate și securitate digitală, apărare. Thales a generat venituri de 19 miliarde de euro în 2019 (incluzând Gemalto), având 83.000 de angajați în 68 de țări.