IT&CȘtiri

Thales Alenia Space a primit un contract uriaș pentru realizarea unei constelații de aproape 300 de sateliți

Sursa: Thales Alenia Space

Firma franco-italiană Thales Alenia Space a obținut un contract, în valoare de 3 miliarde de dolari, de la compania canadiană Telesat pentru realizarea constelației Lightspeed, care va cuprinde 298 de sateliți cu scopul furnizării de internet de mare viteză pentru clienții corporate din întreaga lume, informează La Depeche și Reuters.

Primii sateliți urmează să fie lansați în termen de doi ani, iar constelația trebuie să fie completă până în 2025, însă serviciul este programat să devină operațional începând din 2024.

„Lightspeed va oferi același tip de performanță ca rețele terestre prin fibră optică, la un cost accesibil, și la scară globală ”, a explicat Hervé Derrey, directorul general al Thales Alenia Space.

Constelația Lightspeed se adaugă multor proiecte cu scopul furnizării de internet de mare viteză, cum ar fi Starlink de la firma americană SpaceX ori Oneweb din Marea Britanie, însă spre deosebire de exemplele precedente, sateliții Telesat vor deservi exclusiv clienții corporate.

Constelația Lightspeed se bazează pe o arhitectură inovatoare și tehnologii de nouă generație, oferind un nivel foarte ridicat de flexibilitate în alocarea capacității. Constelația este construită pe o combinație unică de echipamente avansate la bordul sateliților – antene active sofisticate care pot reorienta dinamic fasciculele de o mie de ori pe secundă, procesoare puternice și flexibile, capabile să abordeze o gamă largă de bandă, legături laser optice între sateliți pentru a crea un o adevărată acoperire globală a rețelei globale a lumii – și un amestec de software de la bord și de la sol care asigură utilizarea optimă a resurselor sistemului, se precizează într-un comunicat al companiei Thales.

Interconectările optice ale legăturilor laser dintre sateliții constelației vor asigura o acoperire globală a rețelei în întreaga lume, inclusiv deasupra oceanelor și a zonelor polare, cu un nivel ridicat de securitate pentru serviciile end-to-end.

Thales Alenia Space este o societate mixtă între companiile Thales (67%) și Leonardo (33%) și unul dintre cei mai mari jucători pe piața mondială a serviciilor spațiale.