InfrastructurăȘtiri

Thales a dezvoltat un scaner pentru aeroporturi care elimină procedura de deschidere a bagajelor la controlul de securitate

FOTO: Thales

Grupul Thales prezintă HELIXVIEW, un scaner fix inovator, compact, ușor și automat pentru detectarea explozibililor, care elimină necesitatea ca pasagerii să-și scoată obiectele din bagajul de mână, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Noul scaner HELIXVIEW respectă standardul C3 (noul standard Cabin Baggage Explosive Detection System), combinând scanarea electronică cu reconstrucția imaginilor 3D.

Folosindu-și expertiza în domeniul inteligenței artificiale (AI) și al securității cibernetice, Thales a creat o soluție inteligentă, sigură și rentabilă pentru aeroporturi.

Controalele de securitate din aeroporturi sunt un proces complex și stresant, pe parcursul căruia pasagerii jonglează cu bagajele, lichidele și dispozitivele electronice. Pasagerii redescoperă plăcerea de a călători cu avionul, dar și aspecte laborioase cum ar fi acel moment sensibil la filtrul de securitate unde lichidele și aparatele electronice trebuie scoase din bagajul de mână și scanate separat. În acest context, Thales a dezvoltat un nou scaner numit HELIXVIEW, care ar putea revoluționa experiența din aeroport atât pentru pasageri, cât și pentru companiile aeriene.

Bazat pe expertiza Thales în domeniul inteligenței artificiale (AI) și al securității cibernetice, HELIXVIEW este un scaner fix compact și ușor care combină un sistem electronic de scanare cu raze X, bazat pe nanotehnologie, cu un sistem de reconstrucție a imaginii 3D. Cu această soluție instalată la punctele de control de securitate, pasagerii nu vor mai fi nevoiți să scoată obiecte din bagajul de mână. Tehnologia utilizată detectează articole interzise de toate tipurile, de la explozibili și cuțite, până la arme dezasamblate ale căror piese sunt împrăștiate în mai multe genți.

Capabilitățile AI au avantajul de a detecta și interpreta amenințări. Apoi sistemul oferă operatorului instrucțiuni imediate în legătură cu o posibilă amenințare care implică bagajul de mână.

Preocupările legate de securitatea aeroportuară rămân ridicate în rândul pasagerilor, al personalului din aeroporturi și al companiilor aeriene, care trebuie să poată asigura soluții precise și sigure de detectare a amenințărilor. Punctele de control pentru bagajele de mână necesită, prin urmare, dispozitive de nouă generație, avansate din punct de vedere tehnologic. Mai puțin voluminos și mult mai ușor, HELIXVIEW va ajuta aeroporturile să optimizeze spațiul de care dispun. În locul unor piese grele și voluminoase care necesită două persoane pentru a le disloca pentru reparații, mecanica acestui sistem este simplă și fixă, fără elemente rotative sau vibrații. Orice ajustare sau schimbare de piese se face rapid și ușor, fără efort fizic.

“Sunt foarte încântată să prezint HELIXVIEW, noul nostru scaner de aeroport. Sunt convinsă că pasagerii vor aprecia acest sistem de securitate inovator și ergonomic, care permite controale mai ușoare și mai rapide. Această nouă tehnologie va spori securitatea și confortul, cu un raport optim cost-performanță”, a precizat Yannick Assouad, Vice-Președinte executiv Avionică, Thales

HELIXVIEW este în proces de certificare, estimat să se finalizeze până la sfârșitul anului 2023.