ApărareImportant

Texelis caută parteneri români pentru dezvoltarea unui vehicul militar ușor

FOTO: Texelis

Francezii de la Texelis doresc să încheie parteneriate cu companii românești pentru dezvoltarea și fabricarea unui vehicul militar 4×4 pe baza soluției de mobilitate CELERIS, a afirmat Jean Vandel, directorul general al firmei din Hexagon, într-o discuție cu Umbrela Strategică.

Soluția de mobilitate CELERIS a fost dezvoltată pe baza experienței dobândite cu programul SERVAL, cunoscut și sub numele de VBMR-L (Véhicule Blindé Multi-rôle Léger), pentru armata franceză. Texelis produce în prezent șasiul vehiculului 4×4 SERVAL pentru armata franceză, urmând să fie fabricate peste 2.000 de astfel de blindate ușoare.

Vandel a explicat că viziunea Texelis este de a “cooperă cu un partener local, unul sau mai mulți, în funcție de oportunități. Conceptul nostru este clar. Nu putem face asta singuri. Avem nevoie de un partener”. Așadar, “primul pas este să găsim un partener pentru a dezvolta un vehicul. Poate fi public, poate fi privat, așa că explorăm ambele opțiuni și apoi pasul următor”, a adăugat oficialul.

“Dacă achiziționați sistemul nostru, va fi un vehicul românesc deoarece va fi complet proiectat în România, pentru România și, bineînțeles, vehiculul va fi deținut de compania care îl va fabrica. Deci, dacă decide să-l exporte, ar fi total posibil. Iar partea bună a platformei noastre este că nu necesită nicio licență de export de la autorități. Este foarte flexibil de exportat, cu excepția țărilor de pe lista neagră a UE,” a completat Vandel.

Reprezentantul companiei din Limoges a declarat că, în cursul unei vizite în România, cu ocazia expoziției Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, “a întâlnit câteva companii foarte interesante care pot furniza componente pentru proiectul românesc, precum și pentru vehiculele franceze. Deja avem câțiva furnizori români pentru vehiculele franceze, pentru cablajele electrice, componente electrice”.

”Credem că industria de aici este de calitate și că avem câteva principii comune. Suntem foarte bucuroși să vedem cum evoluează lucrurile. Am avut întâlniri foarte bune aici și, din nou, simțim că, pe aspectele diplomatice, Franța și România devin din ce în ce mai conectate”, a complet el.

”Ceea ce am văzut în aceste două zile este mult interes pentru conceptul nostru, cel puțin din partea autorităților, inclusiv din partea autorităților militare. Și, da, și faptul că militarii francezi se află aici, ei văd calitatea echipamentului francez”, a adăugat el.

ean Vandel a subliniat că un atuu al soluției de mobilitate CELERIS este faptul că vehicule având la bază această platformă ar oferi o interoperabilitate sporită cu vehiculele armatei franceze, dar și belgiene, care folosesc deja sistemul de mobilitate dezvoltată de Texelis.

“Ideea cu conceptul nostru este că baza vehiculului rămâne comună, iar noi facem adaptări pentru a fi cât mai aproape de nevoile armatei române. Deci vor fi adaptări, dar ideea este să nu fie complet personalizat. Vrem să menținem legătura și interoperabilitatea cu armata franceză, așa că adaptăm, dar nu personalizăm foarte mult,” a adăugat el.

Reprezentantul companiei franceze a explicat că soluția Celeris este compusă din 12 kituri de bază și 30 de kituri opționale și poate fi adaptată nevoilor clientului, putând fi configurat pentru diverse tipuri de misiuni. “Conceptul nostru de produs este să livrăm kituri care să fie asamblate pe un vehicul. În pachetul pe care îl vindem includem documentație pentru întreținerea de bază și apoi, în pasul următor, putem instrui oamenii să facă întreținerea completă a vehiculului”.

Pe lângă soluția CELERIS pentru vehicule 4×4, Texelis lucrează deja la o soluție soluție pentru blindate 6×6 și 8×8. Astfel, cu ocazia expoziției Eurosatory 2024, Texelis a anunțat lansarea soluției sale CELERIS 6×6, destinată să răspundă cerințelor clienților săi, începând cu firma indoneziană PT SSE. Această soluție vizează dezvoltarea de vehicule cu greutăți cuprinse între 18 și 24 de tone, permițând o gamă largă de arhitecturi de vehicule.

Cu această ocazie, Texelis și compania indoneziană PT Sentra Surya Ekajaya (PT SSE) au anunțat dezvoltarea unor noi vehicule 4×4, 6×6 și 8×8 pentru piața indoneziană și pentru export.

Propunerea prezentată de Texelis vine în contextul în care România și-a manifestat interesul de a achiziționa peste 1.000 de vehicule tactice ușoare, 4×4. Programul a fost desemnat drept un proiect esențial în Carta Albe a Apărării 2020 și este unul dintre cele mai masive proiecte de înzestrare a armatei din ultimii ani, însă surse din piață sugerează că există dificultăți majore care pun în pericol derularea programului. Compania Otokar din Turcia este singura care a depus o ofertă comercială, alte firme refuzând condițiile MApN.