InfrastructurăIntelligenceȘtiri

Teorii ale conspirației: COVID-19 ar avea legătură cu programul SUA de arme biologice

Sursa: EU East Stratcom Task Force, Twitter

Mass-media din Iran, Rusia și China vehiculează teorii, nesusținute de dovezi solide, ce sugerează că pandemia de coronavirus ar avea legătură cu programul de arme biologice al SUA, iar un oficial de la Beijing a afirmat recent că noul coronavirus ar fi putut fi introdus în China de americani în timpul unei competiții sportive la Wuhan.

“Un fir narativ pe care toate cele trei țări [inclusiv China] îl evidențiază este ideea că Statele Unite se folosesc de criză în scopuri politice și astfel agravează răspândirea ei la nivel mondial”, a explicat Rachel Chernaskey, manager de proiect în cadrul Institutului de cercetare privind politica externă (FPRI), citată de site-ul de știri din domeniul securității Defense One.

“Deși organizațiile mass-media de stat din cele trei țări au răspândit sentimente explicite anti-SUA, Iranul și Rusia par să fi diseminat mai mult conținut conspirativ decât China”, a completat Chernaskey.

Iranul, una dintre cele mai afectate țări, a propagat în mod agresiv știri false despre pandemie. Televiziunea PressTV, controlată de Teheran, a transmis în mod repetat teorii conform cărora virusul COVID-19 ar putea fi o armă biologică dezvoltată de SUA, ori că oamenii de știință israelieni s-ar folosi de pandemie pentru a dezvolta o tulpină de virus mai virulentă, pe care să o răspândească în lume, vizând în mod particular Iranul.

Sursa primei teorii este un interviu cu Alex Jones, un teoretician al conspirației, și Francis Boyle, activist pentru drepturile omului. În cadrul interviului, Bolye a mai afirmat că Statele Unite ar fi dezvoltat și virusul SARS, în sprijinul afirmațiilor sale citând, în mod eronat, o lucrare a cercetătorilor de la University of North Carolina at Chapel Hill, relatează Defense One.

În același timp, Rusia s-a folosit de influența canalelor sale media, în primul rând RT, pentru a amplifica impactul declarațiilor oficialior iranieni. Săptămâna trecută, RT a relatat că Hossein Salami, comandantul Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, a afirmat că virusul este o armă biologică lansată de SUA împotriva Iranul și China.

Mass-media Pro-Kremlin continuă să exploateze temerile generate de pandemia COVID-19 în încercarea de a submina încrederea în sistemele de sănătate, în guverne și autoritățile publice occidentale, potrivit EU East Stratcom Task Force, o structură în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, care are rolul de a contracara campaniile de dezinformare ale Rusiei.

Printre cele mai frecvente teorii vehiculate de mass-media rusă sunt că virusul ar fi fost creat într-un laborator din Marea Britanie sau corporații din Statele Unite sunt responsabile de răspândirea virusului, precizează EU East Stratcom Task Force.

Alte site-uri cunoscute pentru răspândirea de teorii ale conspirației au preluat și redat versiuni modificate ale teoriilor privind pandemia. În Statele Unite, senatorul Tom Cotton a sugerat, fără vreo dovadă, că virusul ar fi rezultatul unui program eșuat de arme biologice al Chinei. Ulterior, politicianul a explicat că afirmațiile sale au fost scoase din context.

În China, mass-media locală s-a concentrat pe liniștirea publicului chinez, susținând că măsurile pe care autoritățile le-au pus în aplicare au fost suficiente, însă unele surse din China contestă aceste afirmații privind eficiența măsurilor.

Totuși, mass-media chineză a lansat sau preluat teorii ale conspirației care sugerează că virusul nu ar fi apărut în China, ci în SUA.

De altfel, Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat vineri că noul coronavirus ar fi putut fi introdus în China de către armata americană, fără însă să ofere dovezi în sprijinul afirmației sale.

Oficialul a postat un videoclip în care directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, declara în fața Congresului că unii americani ar fi murit din cauza coronavirusului, deși inițial se credea că ar fi decedat ca urmare a gripei sezoniere.

Zhao Lijian însă nu a prezentat niciun studiu științific, mulțumindu-se să distribuie două articole de pe site-ul Global Research, cunoscut pentru conținutul subversiv. Conform anumitor teorii care circulă pe rețelele de socializare, delegația americană la Jocurile Mondiale Militare, o competiție sportivă internațională desfășurată în octombrie la Wuhan, ar fi putut transmite virusul populației din China, relatează publicația elvețiană Le Temps.

Companiile de tehnologie și autoritățile UE și din mai multe țări au luat măsuri pentru a combate dezinformarea. Rețelele de socializare încearcă să separe dezinformarea de informații factuale privind pandemia. “Noi, utilizatorii rețelelor de socializare, putem ajuta prin semnalizarea continuă a prostiilor pe care le vedem despre coronavirus”, a afirmat Clint Watts, cercetător senior la Institutul de cercetare privind politica externă (FPRI).