ApărareȘtiri

TASS: Vladimir Putin susține că suspendarea operațiunii speciale în Ucraina este posibilă doar dacă ucrainenii încetează ostilitățile

Recep Erdogan și Vladimir Putin la o întrevedere în 2021 (Yeni Safak English)

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că suspendarea operațiunii militare ruse în Ucraina este posibilă doar dacă Kievul încetează ostilitățile și îndeplinește cerințele Moscovei, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului după conversația telefonică a liderului de la Kremlin cu omologul său de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenției ruse TASS.

În cadrul conversației, Putin „a subliniat că operațiunea specială se desfășoară conform planului și conform programului”. În același timp, forțele armate ruse „fac tot posibilul pentru a salva vieți și pentru a asigura siguranța civililor, atacurile punctuale sunt efectuate exclusiv asupra infrastructurii militare”, a mai transmis Kremlinul.

Potrivit autorităților ucrainene, de la începutul războiului, peste 2.000 de civili din Ucraina au fost uciși în urma luptelor și bombardării orașelor din țara vecină, inclusiv 21 de cetățeni străini. De asemenea, războiul a provocat o criză a refugiaților de proporții, cu peste 1,5 milioane de persoane (inclusiv zeci de mii de cetățeni străini) refugiindu-se în țările vecine, majoritatea în Polonia ( 922.000 pe 6 martie), Republica Moldova (250.000) și România (227.000). În Rusia au ajuns doar 181.000 de refugiați.

„În acest context, acțiunile formațiunilor naționaliste, neonaziste care continuă bombardarea intensivă a Donbassului și folosesc civili, inclusiv străinii, care sunt de fapt luați ostatici, ca scut uman, se remarcă prin cruzime și cinism deosebit”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale de la Moscova.

În timpul conversației, Putin a confirmat „pregătirea părții ruse pentru un dialog cu autoritățile ucrainene și cu partenerii străini în vederea rezolvării conflictului” și „a subliniat că suspendarea operațiunii speciale este posibilă numai dacă Kievul încetează ostilitățile și îndeplinește cerințele bine-cunoscute ale Rusiei”.

La rândul său, Erdogan a afirmat că o încetare a focului în Ucraina nu numai că va reduce problemele umanitare, ci va oferi și o oportunitate de a găsi o soluție politică. Potrivit acestuia, Turcia este pregătită să contribuie la soluționarea problemei ucrainene prin mijloace pașnice cât mai curând posibil.