ApărareȘtiri

State NATO din fostul bloc comunist au trimis Ucrainei sisteme antiaeriene de origine sovietică – surse

Sistem antiaerian OSA-AKM 9K33M3 SA-8 al Armatei României (MApN)

Statele Unite și aliații NATO au trimis Ucrainei o serie de sisteme de apărare aeriană de origine sovietică, a declarat miercuri un oficial american de rang înalt, citat de postul CNN.

Potrivit oficialului american, care a făcut aceste declarații sub protecția anonimatului, sistemele din epoca sovietică „provin din țări partenere ale NATO și sunt pe drum”.

Astfel, Ucraina va primi sisteme antiaeriene cu rază medie și lungă de acțiune de tip 9К33 Osa (denumire NATO: SA-8 Gecko), S-300P (SA-10 Grumble), S-300V (SA-12 Gladiator), dar și sisteme antiaeriene cu bătaie apropiată (MANPAD) de tip 9К34 Strela-3 (SA-14 Gremlin).

Nu se cunoaște ce țări au decis să transfere Ucrainei astfel de echipamente, dar singurele țări NATO care dispun de sisteme de origine sovietică sunt Grecia (S-300PMU-1, 9K33 Osa), Bulgaria (S-300PMU, 9K33 Osa), România (9K33 Osa), Slovacia (S-300P) și Polonia (9K33 Osa). Diverse țări din fostul bloc sovietic dețin și sisteme antiaeriene din familia Strela, inclusiv România (CA-94, CA-95)

Nicio țară NATO nu dispune de sisteme antiaeriene și antirachetă S-300V (SA-12 Gladiator).

Jurnaliștii de la CNN au mai relatat, citând surse anonime, că Slovacia a acceptat, în mod preliminar, să ofere Ucrainei un sistem antiaerian cheie, dar SUA și NATO încă discută despre cum ar putea consolida apărarea antiaeriană a Slovaciei în urma pierderii acestei capacități.  Potrivit surselor, Slovacia dorește asigurări că sistemele antiaeriene transferate Ucrainei vor fi înlocuite imediat.

Orice țară care furnizează S-300 va primi probabil sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, în locul capacității la care ar renunța, potrivit unor surse familiare cu negocierile.

Un diplomat din regiune a avertizat că transferul „nu este o înțelegere finalizată”.

Slovacia nu a ajuns încă la un acord privind transferul către Ucraina a singurului său sistem S-300, a informat, joi, ministrul Apărării de la Bratislava, Jaroslav Nad, menționând, totuși, că dacă țara va obține un alt sistem antiaerian, Slovacia va fi bucuroasă să ajute Ucraina în acest fel, relatează agenția oficială de știri TASR.

Totodată, ministrul a subliniat necesitatea eliminării dependenței Slovaciei de tehnologia militară rusească, explicând că atât avioanele MiG-29, cât și sistemul S-300, pot fi întreținute doar de companiile rusești, ceea ce, dată fiind situația curentă, este „practic imposibil” în acest moment. 

Așa cum am relatat anterior, în urma eșecul transferului avioanelor MiG-29 poloneze, SUA și NATO au analizat diverse modalități consolidare a apărării antiaeriene a Ucrainei. Sistemele de origine sovietică – în mod ideal cele mobile – au fost considerate ca fiind cea mai bună opțiune, deoarece ucrainenii sunt deja familiarizați cu utilizarea lor, a indicat un oficial de la Pentagon.