Știri

Talibanii au intrat în Kabul. Ultimii diplomați americani, evacuați din capitala Afganistanului

Talibanii au intrat astăzi în Kabul, capitala Afganistanului, în timp ce Statele Unite ale Americii și-a evacuat cu elicopterul diplomații din cadrul ambasadei.

Un ”transfer paşnic al puterii” către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică, 15 august, ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters.

Potrivit mai multor surse diplomatice citate de agențiile de presă, şeful administraţiei interimare de la Kabul ar urma să fie Ali Ahmad Jalali, fost ministru de interne afgan.

Duminică, diplomaţii americani au fost transportaţi cu mai multe elicoptere de la ambasada SUA către aeroportul din Kabul, pentru a fi evacuaţi.

Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Luptători talibani în Kabul (foto: Reuters.com)

După ce forţele SUA au fost retrase din Afganistan, ofensiva talibanilor s-a intensificat în întreaga ţară, în timp ce forţele de securitate afgane par neputincioase.

Kabul, 15 august 2021 (foto: Reuters.com)